Menu Close

Viața trăită cu FOMO

Să îți trăiești your 20s în era digitală, unde totul se se mișcă cu viteza amețitoare și unde social media joacă un rol extrem de mare în viața noastră poate fi pentru mulți dintre noi o adevărată provocare. Zilnic vedem pe social media sau suntem înconjurați de oameni care par că au mai multe ore într-o zi decât noi și care sunt mereu ocupați, fie cu viața profesională, fie cu activități cool pe care le fac în timpul lor liber.

Încă din adolescență crezi că trebuie să iei orice oportunitate pe care o primești pentru că sigur ce vei învăța din ea îți va fi de folos în viitor. Și așa este. În cazul multor oportunități, acestea pot apărea doar o dată în viață sau foarte rar.

FOMO- the fear of missing out

Cu sentimentul de a nu  face îndeajuns de multe lucruri într-o zi comparativ cu persoanele pe care le urmărești poartă denumirea de FOMO- Fear of missing out. Aceasta se transpune în sentimentul de frică sau anxietate că ceva important se va petrece în viața prietenilor sau cunoștințelor tale atunci când tu nu vei fi prezent, dar și că putea pierde o oportunitate. Iar din frica de a nu pierde nimic, ne asumăm responsabilități care ne suprasolicită, pentru că vedem în jurul nostru persoane care fac același lucru.

Pentru a înțelege mai bine cum se simte o persoană care are FOMO poți să vizionezi videoclipul de mai jos.

FOMO și Social Media

Cu toate că FOMO social media sporește sentimentul că lipsești de la evenimente importante, rețelele de socializare sunt doar „the tip of the iceberg”. Chiar dacă renunți la social media, toți te vei putea confrunta și poate vei simți acest fenomen, crezând că pierzi lucruri importante din motivul că nu ești pe social media. 

Soluțiile pentru acest sentiment diferă de la o persoană la alta și pentru a-l înțelege complexitatea subiectului, urmărește discursul de la TedTalks al lui Bobby Mook.

JOMO

De cealaltă parte,  există și un opus la lui FOMO, la fel de ușor de reținut, JOMO. Dacă primul face referire la frica de a fi absenți la evenimente la care ceilalți s-ar putea distra, JOMO înseamnă că te bucuri de experiențele pe care le trăiești tu și nu ești preocupat de ceea ce ar putea face ceilalți în același timp. JOMO este mai puțin cunoscut în cultură și poate fi considerat ca o trăsătură de personalitate a persoanelor introvertite.

 Sursa: freepick

Cum ai putea să-ți controlezi FOMO?

De multe ori renunți să participi la evenimentele la care ai vrea pentru că nu ți-ai prioritizat corect timpul și simți că în momentele acelea se întâmplă cele mai exciting lucruri în viața prietenilor tăi. Situația asta ar fi putut fi evitată dacă ai fi știut câteva tips & tricks despre time management și cum să-ți prioritizezi responsabilitățile.

Să aplici aceste tips & tricks nu îți vor rezolva pe deplin frica, dar va fi un punct de plecare spre a o minimiza.  Tot ce trebuie să faci e să fii implicat în procesul de învățare cu noile obiceiuri să să nu dai ”snooze ” la ele de prea multe ori.

Final Words

Să te obișnuiești cu rutina de time management poate fi un proces îndelungat, dar în fiecare zi striving for excellence ar trebui să fie ceea ce ne motivează să mergem la departe.  Just prove yourself and RISE!

Articole similare