Menu Close

Viața după sesiune: 5 moduri prin care să te dezvolți vara asta

Dacă și tu ești student, felicitări, tocmai ai scăpat de încă o sesiune (cu bine, sper). Acum este timpul să respiri adânc, să te relaxezi și să te bucuri de vară. Dar doar pentru că s-a terminat facultatea, nu înseamnă că procesul de învățare trebuie să se oprească și el. Dimpotrivă, vara este sezonul perfect pentru a te focusa și mai mult pe dezvoltarea personală. Poți să înveți lucruri noi din domenii care te interesează, dar care nu sunt abordate la cursuri. Cea mai bună parte este că nu trebuie să renunți la distracția cu prietenii pentru ce urmează să ți le propun. Poți oricând să citești o carte pe timp de zi, când este mult prea cald afară, sau să te uiți la un Ted Talk în tren în drum spre mare. 

Asa că hai să vedem ce poți să faci ca să îți petreci vacanța de vară într-un mod relaxant, dar și util: 

1. Ia mereu la tine o carte

Doar eu știu de câte ori m-am plâns că nu am timp suficient să citesc atât de mult în timpul anului universitar. Așadar, am decis ca vara asta să mă focusez pe asta. Dacă ești fan al cititului, asta e șansa ta. Iar dacă nu îți place să citești, să știi că nu ai găsit cartea potrivită încă. Poate sa fie orice domeniu preferat de tine. Dacă te atrage tema și ești curios, îți garantez că să citești o carte despre subiectul respectiv îți va oferi atât cunoștințe noi, cât și o doză de satisfacție.

În plus, nici nu trebuie să aloci foarte mult timp acestei activități. Este de ajuns dacă citești măcar 10-15 minute în fiecare zi. Poți să citești chiar și când ești în tren în drum spre mare, în avion sau pe plajă. Nu știi niciodată când se ivește ocazia și de asta e bine să ai mereu la tine o carte, fizic sau în format electronic.

2. Uită-te la podcast-uri și Ted Talks

Podcasturile sunt un mod bun de a învăța ,,din mers’’. Putem să ascultăm experți care își împărtășesc cunoștințele și ideile pe o varietate de subiecte. Poți găsi podcasturi pe aproape orice subiect, de la știință și tehnologie la dezvoltare personală și antreprenoriat. Și le poți asculta acasă sau în metrou. Mie, de exemplu, îmi place să ascult podcasturi și în timp ce fac curățenie sau îmi beau cafeaua de dimineață. Este o activitate relaxantă care îmi permite să învăț ceva nou în fiecare zi. Îți las și câteva sugestii de podcasturi din partea noastră, în funcție de preferințele tale:

  • BusinessVast and curious de la Andreea Roșca și The Diary of a CEO 
  • Dezvoltare personalăMind Architect 
  • Mindfulness & habitsOn purpose de Jay Shetty
  • Leadership A Bit of Optimism de la Simon Sinek 
  • CreativitateOn being de la Krista Tippet
  • Istorie & societate – podcasturile lui Cătălin Moise și Zaiafet 

Desigur, o alternativă a podcasturilor vor rămâne mereu TED Talk-urile. TED Talk-urile s-au impus prin abilitatea lor de a declanșa conversații semnificative și au devenit un fenomen global. Sunt o soluție foarte bună când vrei să iei o pauză scurtă și să vizionezi ceva de la care ai ce învăța și care îți poate schimba perspectiva. Eu una am un playlist doar cu TED talks pe care abia aștept să le văd vara asta. 

3. Uită-te la ceva educativ

A venit în sfârșit vremea la care poți să te uiți cât vrei la filme și seriale. Dacă și tu ai seri în care ai vrea să te relaxezi și să te uiți la ceva, singur, cu familia sau cu prietenii, dar nu știi ce să mai alegi, lasă-mă să te ajut. În cazul în care te-ai plictisit de filmele și serialele tale obișnuite, poate e timpul să încerci un documentar.

Documentarele sunt o modalitate perfectă de a-ți petrece timpul liber în timp ce înveți lucruri noi despre subiectele care te interesează. Pe platformele de streaming sunt disponibile o gramadă de documentare despre istorie, geografie, artă,psihologie și nu numai. Câteva recomandări pe care vi le pot face și care sunt printre preferatele mele sunt Pastila de Istorie, Planeta noastră, Pe înțelesul tuturor și 100 de oameni. Acestea sunt doar câteva seriale documentare pe care le găsești pe Netflix, dar există foarte multe care merită urmărite.

4. Dezvoltă-ți o nouă pasiune sau abilitate

Fie că vrei să înveți să cânți la un instrument, să îți îmbunătățești aptitudinile culinare, sau să devii expert într-un alt domeniu care e de te interes pentru tine, există multe de modalități prin care să o poți face vara asta. Dacă vrei să te apuci de sport sau să înveți o limbă străină sau să gătești, internetul e plin de resurse, materiale și video-uri care te pot ajuta. Contează să începi și să fii consistent, să faci câte puțin în fiecare zi și te asigur că vei vedea rezultatele la finalul acestor trei luni.

Pe deasupra, un lucru care ajută este să ai un grup de oameni alături de care să înveți, fie că este vorba de un curs fizic sau online sau forumuri, grupuri de facebook sau discord create special pentru ca membrii să se ajute unii pe alții. E mult mai ușor și mai amuzant să înveți astfel, iar la final te poți alege chiar cu niște prietenii noi. Așadar, dacă ai o pasiune pe care vrei să o dezvolți vara aceasta, te încurajez să dai un search pe google și să-ți găsești comunitatea potrivită. 

5. Învață într-un mod practic și diferit

Dacă nu vrei să lași vara asta să treacă pe lângă tine și ți-ar plăcea să ieși din zona ta de confort și să înveți ceva nou, îți recomand proiectele de voluntariat. Indiferent despre ce tip de voluntariat este vorba, acesta reprezintă o oportunitate de a face lucruri practice în timp ce cunoști oameni noi alături de care experimentezi și îți creezi amintiri. Iar dacă vrei ceva și mai challenging, care să îți schimbe complet perspectiva, un voluntariat sau un proiect în afară sunt exact ce îți trebuie. Și nu, nu trebuie să dispui de un buget uriaș ca să poți face asta, dar despre asta te las să descoperi mai multe în acest articol de pe blogul nostru. 

All in all, vara este despre distracție și relaxare, despre weekend-urile la mare sau la munte, despre festivaluri sau despre ieșirile la terasă cu prietenii. Totuși, nu este doar despre asta. Această perioadă poate să fie memorabilă din foarte multe puncte de vedere. Poate să fie vara aceea în care să profiți de timpul alături de prieteni și familie, să vizitezi și să te distrezi. Dar poate să fie vara în același timp și vara în care te concentrezi pe pasiunile și interesele tale pentru care nu ai alocat suficient timp pănă acum. Life gets in the way sometimes, dar e important să rămâi conectat cu lucrurile care te pasionează atunci când ai ocazia. Până la urmă, numai tu poți face vara asta să conteze cu adevărat.