Ai plecat la facultate în străinătate și ți se pare că nu o să te acomodezi niciodată? Sau poate te-ai întors dintr-o călătorie mai lungă și simți că locul tău nu mai e acasă? Dacă în articolele trecute vorbeam despre călătoritul pe cont propriu, astăzi a venit momentul să discutam despre un subiect despre care ar trebui să știi înainte să pleci într-o călătorie mai lungă: șocul cultural
Destul de intuitiv după nume, șocul cultural vorbește despre modul în care experiența într-un mediu nou de viață poate aduce schimbări la nivel psihic. În principiu, are 4 etape, dar nu e obligatoriu să treci prin toate 4:
1. Honeymoon: la început totul ți se va părea frumos (sau cel puțin așa sper); vei vedea noua țară/oraș într-o perspectivă romantică și o să fii impresionat de mâncare, de oameni și de cultura lor
2. Anxietatea: după ceva timp, s-ar putea să începi să vezi și părțile negative. Diferențele culturale s-ar putea să ți se pară acum mai evidente, iar ceea ce iți plăcea la început să iți provoace acum frustrări și anxietate
3. Ajustarea: după și mai mult timp, o să te obișnuiești cu noua cultură și o să începi să iți dezvolți o rutină. Țara în care ești nu ți se mai pare nouă și știi deja la ce să te aștepți
4. Acceptarea: când ajungi să stai câteva luni într-o țară, o să începi să te identifici din ce în ce mai mult cu locul respectiv, iar “normalul” tău vă deveni cultura în care trăiești.
Cum îmi dau seama că trăiesc asta?
Dacă experimentezi mood swings, te simți plictisit sau poate doar iți e extrem de dor de casă, atunci cel mai probabil trăiești șocul cultural.
Cum să treci peste șocul cultural?
Primul pas este conștientizarea faptului că treci prin acest proces. Personal, înainte să plec în exchange, eram familiarizată cu conceptul, deși nu îl trăisem niciodată. M-a împiedicat faptul că știam despre asta să îl experimentez? Nu, dar pentru că știam prin ce trec probabil am gestionat situația mai bine. E super important să iți iei timp pentru tine și să ții legătura cu oamenii dragi pentru a trece peste mai ușor. Iar dacă vrei câteva sugestii de lucruri pe care poți să le faci, pe mine m-a ajutat mult să mă înconjor de oameni și să mă implic în activități.
Ce alte lucruri te-ar mai putea ajuta?
• Să te pregătești din timp pentru plecare: de la istorie, tradiții la stil de viață și vreme, toate sunt detalii pe care e bine să le știi dinainte. Să iți creezi niște așteptări realiste ajută mult în tot acest proces.
• Să înveți limba țării în care pleci: oricât de greu ar fi de crezut, nu toată lumea vorbește engleză; și pentru asta, ar fi util să înveți macar câteva cuvinte uzuale ca să interacționezi mai ușor cu lumea. Iți zic cu certitudine că toți străinii vor aprecia faptul că încerci să le vorbești limba.
• Încearcă să fii cât mai activ: fie că pleci la facultate sau într-un proiect de voluntariat în afară, există numeroase asociații care se ocupă cu integrarea internaționalilor. Plimbă-te, mergi la evenimente și continuă să faci lucrurile care iți fac plăcere. Iar dacă nu cunoști pe nimeni, există aplicații și grupuri de Facebook sau WhatsApp în care oameni ca și tine vor să își facă prieteni.
Vestea bună este că șocul cultural este temporar. Vestea proastă e că asta nu e tot! Există și așa-numitul șoc cultural invers, pe care poți să îl trăiești în momentul în care te întorci dintr-o țară străină.

Tot din experiență proprie, vă spun că eu am le-am trăit pe ambele. Turcia e o țară cu o cultură atât de diferită, încât mi-a fost puțin mai dificil să mă acomodez. Cu toate astea nu mi-a fost ușor nici să mă întorc. Faptul că am avut o experiență atât de mișto, că am învățat lucruri noi și că am cunoscut oameni faini care îmi sunt și azi prieteni m-au făcut să trăiesc șocul cultural invers. Timp de aproximativ o lună după ce m-am întors, am simțit cum acasă nu era casa mea, ci Turcia și tot ceea ce a însemnat ea.
Pe final de articol vreau să iți spun că tot ceea ce trăiești în momentul în care pleci pentru o perioadă mai lungă e normal și că fiecare se acomodează diferit la diverse situații. Cel mai important e să alegi să faci pasul ăsta, care poate veni la pachet cu frică, anxietate dar și cu “Asta a fost cea mai bună decizie din viața mea”.