Menu Close

Leadership-ul începe de la locul de joacă

Recent, am avut ocazia să filmăm un podcast cu doamna Oana Toiu, deputat in Parlamentul Romaniei dar și președinta a Comisiei pentru Tineret. Am vorbit despre leadership și parcursul ei in AIESEC, dar și despre implicarea tinerilor in problemele Romaniei.

cafeluta de leadership

Care erau aspirațiile tale când erai studentă?

“Inițial să reușesc să trec, asta pentru că am aplicat la 3 facultăți: Facultatea de Jurnalism, Facultatea de Telecomunicațîi și Facultatea de Științe Politice, gândindu-mă că va alege destinul la care dintre ele voi intra. Surpriza a fost când am intrat la toate, iar în primul semestru am alergat de la o facultate la alta. A fost o experiență interesantă dar destul de intensă. În final am terminat facultatea de Jurnalism, asta și pentru că am descoperit AIESEC, în care am început să investesc tot mai mult timp.”

Când ai intrat în AIESEC și cum era atunci?

“Am intrat în 2005, pe departamentul de Comunicare, care pe atunci era foarte mic. E un department pe care l-am crescut foarte repede, de la 3 la 25 de persoane într-o jumătate de an. Am reușit să facem un eveniment Global Village (în care internationalii veniți în proiecte de voluntariat prezintă cultura și mâncărurile specifice țării lor), la care au participat 5000 de persoane.”

Cum și de ce AIESEC?

“Din greșeală. Țin minte că atunci când eram în liceu mi-am promis că la facultate o să fac voluntariat. Când am ajuns în București m-am înscris la organizația “Salvatii copiii”, dar nu am fost contactată niciodată. Mi s-a părut super tare un afiș de promovare AIESEC, cu un pește care sărea din apă, dar din care nu pricepusem nimic. Eu tot nu intenționam să aplic, dar o tipă din echipa de recrutare mi-a dat un formular… cumva, organizația m-a cucerit treptat.”

Cum ai intrat în lumea politică și care au fost motivele din spate?

“Eu am ajuns în politică într-un mod destul de rar, în sensul în care am fost invitată. Până în acel moment lucrasem mult în antreprenoriat social. Ei m-au invitat direct în rolul de Secretar de stat cu atribuții de ministru pe domeniile pe care le coordonam, datorită recunoașterii cosistente pentru proiectele din care făcusem parte. Am zis da, gândindu-mă că sunt doar 6 luni, pentru că nu intenționam să candidez, nu eram membru al vreunui partid politic, dar erau niște lucruri foarte interesante pentru mine. Atunci mi-am dat seama că nu îmi doresc să plec din țară și că sunt foarte multe de construit și de făcut aici.”

Ai scris recent de reușitele tinerilor români din mai multe domenii: înot, canotaj, robotică, și nu numai. Voiam să te întreb ce pot da ei mai departe ca mesaj pentru a îi inspira și pe ceilalți?

”Eu am ales să rămân acasă pentru că știu că aici e cel mai bun viitor pe care pot să îl creez, nu neapărat pentru mine individual, dar pentru societatea la care pot să contribui cel mai mult. Eu cred că România e un loc foarte bun ca oportunități, nu pentru că e perfectă, ci pentru că e imperfectă. Dacă ești pus pe treabă, sunt atât de multe lucruri care pot fi construite. Ce reproșează mulți tineri și au dreptate e că, pe de altă parte, nici nu sunt lucrurile așezate astfel încât să te susțină mereu. Motivul pentru care povestesc mai des depspre sportivi este acela că poveștile sportivilor români sunt fascinate, întrucât ei sunt cei mai buni din lume în condițîi uimitoare.”

Cât de important e pentru tineri să experimenteze conceptul de leadership cât mai devreme în viață?

“Extrem de important. Trebuie să mă lași liber ca individ, să mă organizez singur ca să pot să îmi exersez abilitățile astea nu doar într-un mediu formal. Cred atât de mult în asta, încât înainte să întru în politică am înființat o universitate privata de antreprenoriat, unde fix pe aceste valori ne bazăm. Eu cred mult în a simți pe pielea ta lucrurile astea.”

Cât de important e să avem lideri buni?

“Pentru generațiile de acum, plecatul este o opțiune cât se poate de clară. Știm că cel mai important motiv pentru care angajații pleacă de la locul de muncă e managerul, nu salariul. Și între lideri e o competiție, tocmai pentru că oamenii pot pleca foarte ușor.”

Crezi că leadership-ul în România este aflat într-o relație strânsă cu lumea politică?

“Ce îmi e mie foarte clar după 6 ani de politică, e că toată lumea e legată de politică. Poți să ignori asta, dar decizii pentru viața ta pe banii tăi se vor lua în continuare. Însă, toate discuțiile ar trebui să fie la vedere. E foarte important ca politician să discuți cu mediul business, cu primarii, cu oamenii din filiala și partidul tău, pentru că până la urmă politica e arta de a genera majorități, dar toate trebuie făcute la vedere.”

Ai avut modele de leadership pe care le-ai urmat până acum?

“Da, dar nu modele de tip copy-paste. Sunt mulți oameni pe care îi admir pentru anumite lucruri: în primul rând familia, apoi am avut ocazia să am o învățătoare foarte faină și un prof de română foarte mișto în liceu, pentru că au ieșit în afara normelor. Și apoi AIESEC, de unde pot să îți spun extrem de mulți oameni.”

 Care consideri că sunt cele mai bune skill-uri pe care le poate deține un tânăr în momentul de față?

“Primul ar fi imaginația, capacitatea de a vizita imaginar alte lumi, pentru că task-ul pe care îl ai în față e să reimaginezi lucrurile din jur. Mai este și capactiatea de a lucra în echipe și în rețele, pentru că din ce în ce mai mult trebuie să poți să performezi cu un ecosistem întreg, nu doar cu oamenii cu care ești în echipă. Al treilea ar fi integritatea, pentru că trăim într-o lume în care informația circulă foarte repede. Integritatea și respectul față de oameni poate să dărâme toate celelalte lucruri.”

 Ce recomandări de viață ai pentru tinerii români?

“Oamenii pe care îi ai în jur, modelele la care te raportezi sunt mai importante decât aporoape orice altceva, pentru că îți setează limitele a ceea ce crezi că e posibil sau imposibil. Imposibilul e doar un cuvânt temporar.

Și nu în ultimul rând, indiferent de ceea ce fac ceilalți, contează ceea ce accepți tu să primești ca emoție. E important e să îți păstrezi sursa de energie și bucurie și cel mai mult aici contribuie recunoștința.”

Pană data viitoare, puteți vedea podcast-ul pe canalul nostru de YouTube iar pe Oana o puteți găsi pe Facebook, dar si pe Linkedin.

Articole similare