Menu Close

Așteptând să fii deconspirat

Te-ai simțit vreodată ca și cum n-ai muncit îndeajuns, că nu ai capacitățile necesare sau că pur și simplu locul tău nu este unde te afli, fie că vine vorba de job, facultate sau evenimente din viața ta? Posibil să te confrunți cu sindromul impostorului. Cu toate că are o denumire demnă de domeniul criminalisticii, sindromul impostorului e destul de des întâlnit în rândul oamenilor și nu trebuie să te gândești la el ca la o boală sau anormalitate. Acesta se referă la inapabilitatea noastră de a accepta că un succes pe care îl avem a survenit ca răsplată pentru depunerea unui efort sau prin utilizarea unui skill.

Pentru a înțelege mai bine acest sentiment, poți urmări video-ul realizat de The School of Life unde explică concret folosindu-se de  suport vizual complexitatea subiectului: 

Studiile făcute pentru a înțelege mai bine acest fenomen au identificat 5 tipologii de persoane în rândul cărora se manifestă. Dacă și tu te-ai regăsit în ce ai citit sau văzut mai sus, poate te vei regăsi și într-o tipologie de mai jos:

  1. Perfecționistul – este tipologia care tinde mereu spre a se autodepăși și spre a face totul fără cusur, iar de aceea, de cele mai multe ori se confruntă cu sindromul impostorului în situațiile în care nu a reușit să ducă la bun sfârșit lucrurile așa cum și-ar fi dorit.  
  2. Super-eroul – crede ca poate să le facă pe toate și depune extra efort în tot ceea ce face pentru a demonstra că își merită locul oriunde este. Tot efortul depus în plus nu face decât să îl obosească mai tare și să se îndoiască de el, întrebându-se dacă ceilalți muncesc la fel de mult pentru aceleași lucruri. 
  3. Geniu’ fașă– sunt acele persoane care au arătat că pot învăța sau dobândi anumite skilluri fără prea mult efort mare parte din viață, iar în momentul în care se lovesc de un obstacol care îi împiedică să învețe ușor ceva, cred că nu sunt merită ce au obținut până în acel moment sau se simt rușinați.
  4. Expertul– crede că trebuie să cunoască până în cel mai mic detaliu un subiect pentru a nu putea fi dezvăluiți ca impostori. De aceea aceea își ocupă o mare parte din timp încercând să învețe sau să dobândească skill-urile necesare, însă această muncă nu se va opri niciodată și sentimentul va continua.
  5. Solo-istul– nu ar accepta poate niciodată ajutor din partea cuiva, pentru că ar simți că succesul nu i s-ar mai atribui lui. De aceea, preferă să confrunte singur cu situații dificile și se simte incapabil pentru că nu le poate gestiona precum și-ar dori.

Dacă nu te-ai identificat în niciuna dintre cele 5 categorii de mai sus, am găsit un test scurt pe acest subiect pe care îl poți face pentru a vedea dacă temerile tale se ascund sub sindromul impostorului.  https://www.psycom.net/imposter-syndrome-quiz

Poate părea că doar tu te confrunți cu acest sentiment, însă unele cercetării arată că aproximativ 70% dintre oameni se vor confrunta cu asta cel puțin o dată în viață.  Pentru asta nu există nicio soluție care să te scape complet de sindromul impostorului, însă sunt câteva acțiuni care te pot face să te simți mai conștient de propria persoană.

  • poți încerca să faci o listă cu toate realizările și lucrurile învățate care te-au adus până în punctul sau pe poziția pe care ești acum. Simte-te mândru de ceea ce ai realizat și nu atribui succesul tău unui ” noroc chior”;
  • încearcă să te focusezi pe punctele tale forte și nu te implica emoțional prea mult dacă punctele tale slabe îți stau în cale, doar cere ajutor pentru a le îmbunătăți treptat având răbdare, pentru că dintr-o dată nu vei reuși;
  • comunică deschis și împărtășește fricile tale cu persoane în care ai încredere sau pe care le admiri, pentru că vei vedea că și ele pot avea aceleași frici și te pot ajuta;

Mai multe sfaturi vei putea găsi în podcastul #caseta6 de la ”în ritmul meu” unde ai  exemplu din viața reală de cum se manifestă sindromul impostorului și îndrumări date de psihologi pe care ai putea să le aplici în funcție de nevoile tale. Găsești podcastul mai jos: 

Cu toate că de multe ori te simți nevrednic de a merita sau chiar de a spera la un anumit lucru, trebuie să încerci să depășești frica aceasta, pentru că mulți din jurul tău simt același lucru, iar faptul că știi să o gestionezi te poate ajuta. So next time, aplică pentru jobul acela, cere mărirea, invită în oraș persoana de care îți place, aplică în AIESEC pentru o oportunitate internațională sau ca membru. 

Just do it! cum ar zice cei de la Nike.

Articole similare