Menu Close

Problemele globale: cum te poți implica?

Bună eu sunt Ari și vara trecută am fost într-un exchange în Turcia. Și dacă ți se pare cunoscut textul ăsta, asta e pentru că am mai scris aici pe blog despre experiența mea. Astăzi în schimb, o să vorbim despre cum m-am implicat eu in problemele globale și despre cum o poți face și tu dacă alegi o oportunitate de voluntariat internațional.

Și pentru că o să tot vorbim de Obiective de Dezvoltare Durabilă (sau ODD-uri), hai să vedem exact ce sunt ele și ce scop au. Pe scurt, sunt un set de 17 ținte legate de principalele probleme la nivel global, pe care noi, împreună cu ONU încercam să le atingem. Cu toții ne dorim o lume fără sărăcie, foame, boală și nevoie și în care toată viața poate să prospere. Și poate că nu putem să eliminam complet problemele globale, dar sigur putem să le diminuăm dacă lucrăm împreună. Dar înainte să iți spun cum poți să faci asta, hai să facem o scurta recapitulare a ODD-urilor.

Pentru că nimic nu se compară cu experiența proprie, proiectul meu a avut la bază ODD-ul 13, adică Climate Action. Concret, am lucrat cu primăria din Izmir și am încercat să găsim soluții pentru problemele comunității. Am avut parte de tot felul de prezentări și workshopuri în care am venit cu idei despre cum am putea face orașul mai sustenabil. Am analizat situația din țările noastre, respectiv Romania, Pakistan, Tunisia, Azerbaijan, și am aflat cum putem ajuta concret.

Și nu în ultimul rând, pe durata celor 6 săptămâni, am realizat niște proiecte în care ne-am pus în aplicare ideile. Am făcut de la materiale de promovare a unui stil de viață sustenabil, la alcătuirea compostului, din resturi vegetale și deșeuri din bucătărie. Am documentat tot procesul și la final, am prezentat proiectele în fața primarului din Izmir.

Pentru mine personal, a fost mai mult decât o lecție despre Acțiune Climatica, a fost despre oameni pasionați de domeniul în care activează și care vor să aducă un impact. Și ăsta e un termen ce definește orice proiect de-al nostru.

Ce alte proiecte internaționale mai există?

Calitatea educației, Egalitatea de gen, Sănătatea și Starea de bine, Consumul și Producția responsabilă sunt doar câteva dintre temele dintre care poți alege. De exemplu, în proiectele ce au la bază ODD-ul 4 (Calitatea Educației) poți preda copiilor din grădinițe și școli limbi străine, matematică, științe și nu numai. Am aflat de la un prieten de-ai mei, voluntar într-un proiect de acest gen, cum a arătat experiența pentru el. Mi-a spus că cele mai frumoase momente erau cele în care ajungea la grădiniță și era întâmpinat de copii, care încercau mereu să îl facă să zâmbească. În timul petrecut acolo, s-a jucat cu ei și i-a învățat cuvinte în engleză prin diverse jocuri.

Cum mai poți aduce un impact pe cont propriu?

Renunța la a mai cumpăra lucruri inutile: știu că e greu, și eu sunt fană cumpărături de orice tip. Dar când mă gândesc la bluza aia pe care am cumpărat-o acum 2 ani și nu am purtat-o niciodată sau la mâncarea pe care am aruncat-o la gunoi pentru că expirase, îmi dau seama că s-ar putea să mă ajute și pe mine sfatul ăsta, nu doar mediul înconjurător.

 Folosește mai puțin plastic: Tu știai că anual producem deșeuri de plastic egale cu greutatea întregii populații umane (~300 mil de tone)? Partea tristă e că de fiecare dată când plasticul trece prin sistem, acesta este reciclat și își pierde calitatea, până la un moment dat când nu mai poate fi reciclat și este ars sau îngropat.

Reciclează: înainte să îmi spui că gunoiul ajunge în același loc chiar dacă tu îl sortezi, uită-te la documentarul ăsta de la Recorder. Din păcate, încă suntem pe ultimul loc din UE în ceea ce privește rata de reciclare dar și de utilizare a materialelor reciclate.

Împărtășește ceea ce știi cu cei din jurul tău: e important să încerci să îi educi pe cei din jurul tău, pentru că oricine poate face diferența. Însă, dacă simți că nu știi suficient de multe despre Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, hai la Youth Speak Forum pe 25 aprilie, să aflii despre acțiunea climatică și consumul responsabil. Vei avea parte de workshop-uri și keynote-uri facilitate de partenerii noștri prin care îți poți îmbogăți perspectivele despre responsabilitatea noastră față de mediul înconjurător și despre cum fiecare dintre noi are un rol în crearea unui viitor mai sustenabil.

Dacă am reușit să iți dau câteva idei despre cum te poți implica în problemele globale, atunci simt că am contribuit și eu la SDG-ul 4. Până data viitoare, nu uita că schimbarea începe de la tine.

Articole similare