top of page
Writer's pictureAnca Oţelariu

Blogu' de Duminică | Vara șocurilor culturale sau pur şi simplu exchange

Odată cu venirea fiecărei veri, sezonul de schimburi internaţionale începe să fie resimţit în AIESEC, dar şi de către partenerii noștri. Vara, pentru majoritatea dintre noi fără loc de muncă, anticipează un timp liber pentru a descoperi noi lucruri. Fie că vorbim de un hobby nou, ne angajăm pe vară sau plecăm într-un exchange în altă țară, vara se încearcă lucruri noi. Soarele pare să ne dezghețe orizonturile și să ne îndemne la experiențe noi, și pe bună dreptate! Probabil că este o experiență general valabilă pentru tinerii din întreaga lume, pentru că și ei vara se angrenează în activități similare, însă astăzi nu am ales să vorbim de similarități culturale, ci mai degrabă de diferențe. 


Voluntari internaţionali în Iaşi
Voluntari internaţionali în Iaşi

Am întrebat câțiva internaționali, veniți în România în exchange cu AIESEC în această vară, despre șocuri culturale pe care ei le-au avut atunci când au ajuns în România. Realitatea cotidiană ne face să considerăm totul foarte obișnuit și firesc, dar este însă firesc pentru toată lumea? Dacă privim poveștile de față, probabil că nu!


Mariah, voluntar din Columbia
Mariah, voluntar din Columbia

Mariah din Columbia exact pentru acest lucru a ales experienţa în Bucureşti, România. Venită într-un proiect de Global Volunteer, ea consideră că la cei 19 ani ai săi are nevoie să își schimbe câteva percepții pe care le are. A ales să vină în România pentru că i s-a părut o țară frumoasă și pentru cultură, care este fundamental diferită de a ei. A venit aici să învețe tradiții, obiceiuri și să se integreze în societatea românească, pentru a-și îmbogăți cunoștințele. I-au plăcut în București din prima oamenii și arhitectura și pentru ea, ne-am ridicat peste nivelul așteptărilor. Șocul cultural pe care l-a avut a început atunci când a aflat că România este o țară fost comunistă, care în decursul anilor și-a schimbat orientarea politică și face partea din Uniunea Europeană. Povestește că în Columbia oamenii nu și-au schimbat obiectivele și viziunea atât de profund în țară, iar ei acceptă statutul țării lor. 


Voluntari internaţionali în Craiova
Voluntari internaţionali în Craiova

Următoarea experiență se desfăşoară acum în Craiova, unde Eylul descoperă o altă parte a României. Ea a venit din Turcia și consideră că România a fost cea mai bună alegere pentru proiect. A avut o impresie bună despre România, deși așteptările erau mai mari. Ceea ce a surprins-o cel mai tare a fost spontaneitatea oamenilor pe care i-a întâlnit aici, dar și cum mall-ul nu are atât de multă securitate ca în Turcia. A mai surprins-o și că poți merge să vizitezi universități liber, fără să fie vreo problemă că nu studiezi acolo. 

Nedim din Turcia primit de AIESEC în Iaşi
Nedim din Turcia primit de AIESEC în Iaşi

Nedim este un student la arhitectură din Turcia care este pasionat de chitară și de sport, dar și de călătorie. El trebuia să meargă într-un proiect înainte de pandemie, în Polonia, dar s-a anulat. Regândind decizia, anul acesta, a decis că Iași și, deci, România ar fi o variantă mai bună, datorită experiențelor frumoase care sunt oferite acolo. A ajuns în Iași obosit, după multe ore de călătorie, unde s-a întâlnit cu voluntarii din AIESEC, care aveau o energie bună, erau entuziasmaţi să îl vadă și a rămas surprins. A găsit aici multe lucruri diferite de Turcia, de exemplu, faptul că ei nu au apă minerală în Turcia, iar când a ajuns la magazine aici, nu a știut diferența dintre ele și le-a încurcat. Călătoriile între orașe cu autobuzul sau trenul durează mai mult în România. Un alt lucru surprinzător a fost multitudinea de stații de reciclare din România și separarea deșeurilor, dar și preocuparea oamenilor pentru acest lucru. I s-a părut interesant și cum în România, atunci când un pieton se apropie de trecere sau așteaptă la trecere, mașinile se opresc imediat. Iar diferența cea mai mare a fost la multitudinea de alimente pe bază de carne de porc, care în Turcia nu se găsesc. 


Voluntari internaţionali în Timişoara
Voluntari internaţionali în Timişoara

Tatuli este din Georgia și a venit în Timişoara într-un proiect de Global Volunteer. Are 19 ani, studiază psihologia și ceea ce a convins-o să vină în România au fost lucrurile frumoase pe care le-a auzit despre țară. A vrut să cunoască culturi noi, iar Timișoara i s-a părut un oraș potrivit, pentru că are o puternică componentă culturală, dar nu este atât de aglomerată și populată cu turiști, ceea ce a făcut-o să se simtă ca un localnic. Consideră Timișoara locul perfect pentru a locui, datorită multitudinii de oportunități culturale pe care le oferă. I s-au părut oamenii pozitivi și deschiși să vorbească cu străinii și acest lucru o face să se simtă ca într-o a doua casă. Ceea ce a surprins-o nu se oprește aici. Ne-a povestit cum se simte în siguranță și cum vede oamenii constant zâmbind pe stradă, lucruri care îi fac zilele mai bune aici. Șocul cultural a venit odată cu prima excursie la magazine, unde a văzut că ele se închid destul de repede, mai ales farmaciile.


Touch din Thailanda cu elevii din proiect
Touch din Thailanda cu elevii din proiect



În același timp, Touch din Thailanda a fost internațional în Vaslui cu ajutorul AIESEC în Iași, iar acesta afirmă că iubește România de mic datorită conexiunii lui puternice cu religia ortodoxă. El și-a dorit mereu să o viziteze pentru că și-a dorit să fie pelerin aici. 




 

Și totuși, ce am putea face când ne simțim surprinși de atâtea lucruri într-o țară nouă? Ei bine, just embrace it. Șocurile culturale ne îmbunătățesc perspectiva multi-culturală și sunt un exercițiu bun pentru empatie și toleranță.


Și cum altcumva să îți îmbunătățești skill-urile de comunicare dacă nu prin experiențe de exchange? Important este ca mereu când îți este dor de casă, să cauți susţinere din partea celor din jur. Crează-ți amintiri, găsește-ți distrageri sănătoase și învață cât mai multe despre cultura în care te afli. New culture, new place, new me. Odată cu cunoașterea unor noi perspective culturale, vine și cunoașterea de sine. Iar schimbul cultural are impact atât asupra societății cât și asupra celor care iau parte la el. 



 

1 Comment


Madalina Raileanu
Madalina Raileanu
Jul 28

Super!! 🤗

Like
bottom of page