top of page
Writer's pictureAnca Oţelariu

Blogu' de Duminică | "Mi-am deschis business când am venit din exchange" - Experienţa lui Dorin în internship

Într-o lume care necesită o perspectivă globală tot mai complexă, experiențele internaționale au devenit un element esențial în dezvoltarea profesională și personală. Dorin Oltean, un fost student la Informatică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, astăzi un antreprenor implicat în mai multe business-uri din Cluj-Napoca, ne povestește despre călătoria sa de un an în Norvegia prin programul Global Talent al AIESEC. De la provocările întâmpinate la început, la șocurile culturale și până la lecțiile de leadership și antreprenoriat, experiența lui Dorin ne demonstrează impactul pe care o astfel de oportunitate îl poate avea asupra unui tânăr profesionist. 


 

Interviu cu Dorin Oltean


Pentru a începe interviul, prima întrebare pentru tine ar fi să-mi spui câte ceva despre tine care ne-ar ajuta să te cunoaștem mai bine.


Dorin: Hmm, nu știu ce aș putea sau despre ce aș putea să povestesc. Am fost implicat înainte în AIESEC în Cluj, când eram în facultate, între 2008 şi 2011. Am terminat la Babes Bolyai la secția de informatică şi de atunci voiam să fac proiecte care ajută la sustenabilitate și să am și un job în zona asta. Acum lucrez la un hub cultural, cu încă doi oameni. Momentan suntem într-un proces de a defini viziunea inițiativei. Noi ne dorim să aducem knowledge-ul ăsta de IT și de web în zona comunitară. Încă nu știm exact cum integrăm zona de hărți și de social platforms pentru community platforms, dar cumva asta este o chestie faină pe care am început-o anul acesta. 


Super. Voiam să te întreb acum, ducându-ne mai mult către subiectul articolului, cum ai decis tu să pleci într-o experiență de Global Talent și acum cât timp ai fost plecat?


Dorin: Am fost plecat cam un an de zile. Ştiam, fiind şi membru AIESEC, de oportunităţi, aşa că m-am tot uitat care se potrivește cu experiența mea din facultate, cu experiența din AIESEC, dar și cu ce voiam să fac pe viitor. Când am ales să plec, eram cumva motivat de ideea de a lucra în altă țară și de a avea o experiență internațională, să ies din zona de confort. Nici nu știu cum să descriu motivația mea de atunci, dar părea ceva ce m-ar ajuta, știi, ca și carieră, și mi se părea un bun starting point.  


Cam în ce perioadă ai fost plecat și cum ai ales țara și compania?


Dorin: Am fost plecat în perioada 2011-2012. Am ales Norvegia pentru că  prietena mea de atunci fusese acceptată în board-ul național AIESEC din Norvegia și am zis: ok, hai să încerc să vin și eu acolo. Am avut şi noroc, să zic așa, pentru că jobul se potrivea exact cu experiența mea de lucru. Aveam experiența de programare de la locul de muncă pe care îl aveam atunci în România și era exact ceea ce făcusem la lucrarea de licență. A fost așa un skill match perfect. Unul din lucrurile care m-a atras la internship a fost faptul  că era o firmă care avea un produs al său, adică făcea outsourcing. Eram şi foarte interesat să învăț cum poți tu ca business să fii sustenabil, să aduci venit, dar şi să aduci valoare, să oferi un serviciu utilizatorilor. Ei făceau un motor de căutare de anunțuri și îl aveau lansat doar în Norvegia, unde aveau avea vreo 10.000 de utilizatori? Nici nu mai știu sigur câţi, dar foarte mulţi oricum, mii de utilizatori pe zi. Voiau să-l lanseze în Africa de Sud și apoi, dacă funcționa ok, să-l testeze și în alte țări. Cam asta era planul și asta a fost foarte atractiv, ca oportunitate.


Dar tu ce făceai propriu-zis în companie, care era Job Description-ul tău?


Dorin: M-am ocupat de dezvoltarea site-ului în care utilizatorii veneau să caute anunțul. Făceam tot ce ține de web design, motor de căutare, agregare, cumva toată partea de technical development, din spate. Eu când am ajuns mai erau 2 oameni în echipa de development, adică erau cei 2 co-founderi care lucrau plus încă 2 oameni tehnici. Eu am fost al 3-lea din echipa tehnică și al 5-lea om din firmă, ceea ce era foarte interesant, să vezi dezvoltarea unui business aşa.  


Sună foarte interesant. Cum ți s-a părut că te-ai adaptat la mediul cultural? Ai simţit vreodată că ceva este total diferit acolo, faţă de cum e în România? 


Dorin: I got used to it slowly, deci cumva m-am adaptat încet la viața de acolo. Diferențe cumva mai majore erau în zona de temperaturi, de lungimea zilei și faptul că ieșeam în oraș la 23:00 și era zi, iar când plecam acasă, pe la 3 dimineața,  era tot zi. Era foarte interesant să experimentez o zi atât de lungă și după aceea nopțile extrem de lungi. La companie a fost foarte ok că aveau seri sociale, să zic așa, o dată la 2 săptămâni ieşeam la o cină, plus că aveam acolo masă asigurată la prânz, deci ne cumpăra compania de mâncare. În rest mai aveam weekenduri libere. Erau oameni din AIESEC cu care interacționam şi cu care ieșeam, poate mergeam la plajă, mergeam în alte oraşe sau călătoream și, încet, încet, am dezvoltat un cerc social, în mare parte format din oameni care erau în postură similară cu mine, adică veniți din alte țări și tot prin intermediul AIESEC. Cu ei cumva interacționăm cel mai ușor și cel mai frecvent.. 



Care a fost un șoc cultural pe care l-ai trăit în experiență? Ai lucruri pe care le-ai preluat de acolo și încă le faci?


Dorin: Pentru mine un șoc cultural a fost modul ăsta de abordare a muncii. Am ajuns acolo în primele zile, care au fost să mă familiarizez cu produsul și cu site-ul pe care îl aveau, iar, după aceea, mi-au dat un design, au contactat un designer din extern, și mi-au spus: ”Uite așa vrem să arate site-ul pentru Africa de Sud. Hai să facem niște estimări de cât o să dureze cam tot ceea ce ai de făcut”. Am ajuns la o estimare de 4 luni. Ajunsesem în august acolo, iar prin decembrie voiau să lanseze și practic a fost ”Get on with it” și m-au lăsat în pace. N-au stat în fiecare zi cu direcții și task-uri, fă aia, fă aia, nu micro-management. Cumva eu aveam un proiect mare la care lucram, îi mai întrebam odată pe zi sau o dată la două-trei zile, dacă aveam nevoie de feedback sau de ceva, și în rest mă lăsau să mă ocup singur. Cumva am avut full ownership pe tot proiectul ăla.  Eu venind cu aproape zero experiență în spate, deci un junior, pe o poziţie de internship, aveam oportunitatea să fiu full responsabil de site acolo. În cam 3 luni de zile am făcut tot ce ținea de mine. Mi-a plăcut foarte tare că am avut mult ownership și multă responsabilitate și asta cumva m-a ținut mulțumit și motivat. Acest lucru m-a făcut să continui să lucrez cu ei după ce mi-am terminat experiența de internship, m-am întors România și am continuat să lucrez remote. 


Și cum ți s-a părut această idee de a lucra într-o echipă internațională?


Dorin:  Era internațională doar pentru mine, iar când am ajuns eu a devenit internațională și pentru ei. Erau doar din Norvegia cei din echipă. După ce au avut o experiență pozitivă cu mine, au deschis mai multe oportunități, au mai adus oameni prin intermediul AIESEC în companie și cumva a devenit o firmă internațională. N-am avut niciun fel de probleme sau niciun fel de neliniște sau orice altceva în ceea ce privește munca. Vorbeam în engleză, ne înțelegeam destul de bine. Eu eram foarte curios de cum funcționează alți oameni din alte culturi, cum lucrează, ce priorități sau ce interese au, eram atras foarte mult de alte culturi. 


Cum te-a ajutat experiența la dezvoltarea ta profesională? Cum ți-a venit ideea de a deveni antreprenor?


Dorin: Pe mine m-a ajutat foarte mult pentru că și acum lucrez cu oameni din mai multe țări și de-a lungul timpului am lucrat cu oameni din Olanda, din UK, din Noua Zeelandă, din India. Îmi este foarte confortabil, și acum pot să discut cu oricine, să înțeleg mai bine prioritățile oamenilor sau alte business-uri. Cumva m-a ajutat foarte mult pentru a avea o perspectivă mai globală și să nu am neapărat rețineri. Simt că mi-a dat un avantaj.  După ce m-am întors în România, am continuat să lucrez pentru ei, iar la un moment dat am început să angajăm oameni aici în Cluj și am deschis chiar şi un birou pentru firma norvegiană în Cluj, iar eu m-am ocupat de tot ce ține de partea administrativă, de angajări, contracte de muncă, salarizare, cât eram şi responsabil de proiecte tehnice deci, am avut șansa şi să fiu expus la zona administrativa a unui business. M-a ajutat în foarte multe cazuri și pe partea de creare de oferte pentru alte firme şi la dezvoltarea unei identități de business. Mi-a dat încredere în mine, pentru că am lucrat și am interacționat cu foarte mulți oameni.



Dar ideea de business cum a venit?


Dorin: Un punct de dezvoltare pentru business-ul meu a fost în momentul în care nu am mai fost neapărat de acord cu direcția în care mergea firma. Am zis că cred ca ar fi mai bine să încerc eu sa lucrez pe ceva pe care am ownership și revenue. Acum, ideea specifica de hărți și Mapcherry (numele companiei) a venit din discuții cu lumea. Lucrez specific cu 1-2 oameni și încercăm să construim ceva împreună. Noi acum facem hărți digitale. Partea de hărți e o pasiune și o atracție de-a mea, unește zona de IT cu cartografie, geografie, sunt implicați oameni din mai multe domenii, e o zonă complexă. Este multă valoare în această zonă și încercăm să ne facem loc pe piață. Eu lucrez la partea asta de 4-5 ani. 


Ce recomanzi tinerilor care citesc acest articol și se gândesc poate să meargă într-o experiență de Global Talent?


Dorin la Youth Speak Forum | AIESEC în Cluj-Napoca

Dorin: Le recomand să meargă, adică să exploreze oportunitatea asta dacă au posibilitatea, să încerce. Sunt mulți oameni cu care mai povestesc despre experiențe proaste la locul de muncă, ori experienţe avute cu diferiţi manageri, sau chiar cu negocierea salariului. Printr-un internship internaţional te expui la diverse situaţii și te poate inspira înspre bine. De obicei companiile cu care interacționează AIESEC te inspiră înspre bine, să continui pe viitor cu experiențe bune de angajare, de internship. Poți să ai termen de comparație, poți să lupți să schimbi tu ceva sau poți să nu accepți diferiți termeni. 


 

Povestea lui Dorin este dovada că o experiență de muncă cât mai bogată ne poate ajuta la dezvoltarea vieții de muncă de mai târziu. Programul Global Talent, deschide uși către astfel de oportunități, permițând tinerilor să acumuleze experiență practică într-un context internațional, să se adapteze la noi culturi și să își construiască rețele profesionale globale. Dacă ești student sau proaspăt absolvent și cauți să-ți depășești zona de confort, Global Talent poate fi pasul următor în cariera ta. Dacă nu ai un an la dispoziție, nu te îngrijora, există experiențe şi mai scurte, cu diferite oportunități și beneficii. Intră pe site-ul nostru pentru mai multe detalii, ca să vezi cum sună o experiență de muncă internațională!  


81 views1 comment

1件のコメント


Dacio Caballero
Dacio Caballero
10月29日

Castingul este primul pas în modelling. Procesul de casting permite agenției să determine dacă sunteți potrivit pentru cerințele actuale ale brandurilor. Aici nu contează doar aspectul, ci și încrederea, capacitatea de a te mișca, de a face fotografii și de a interacționa cu echipa. Puteți arunca o privire la https://www.showcast.eu/ro dacă sunteți interesat. Multe agenții caută personalități strălucitoare care pot reprezenta un brand cu o perspectivă unică, așa că este important să fii natural și să îți arăți personalitatea.

いいね!
bottom of page