Încă de când am intrat în organizație, am observat că fiecare persoană cu care vorbeam avea o perspectivă personală despre organizație, dar și motive diferite pentru care au ales să se înscrie. Unul voia să-și facă prieteni noi, altul voia dezvoltare personală, iar unii au știut că intră pentru perspectiva multi-culturală pe care AIESEC ți-o oferă. Aici începe povestea în organizație a fiecăruia, cu o intenție. Pe parcurs însă, lucrurile se mai pot schimba, iar motivul pentru care rămânem nu e mereu cel pentru care am intrat. Dar dacă încă nu știi exact ce face AIESEC și vrei să descoperi, ai nimerit unde trebuie.
În primul rând, AIESEC este o organizație de tineri pentru tineri prezentă în peste 100 de țări din lume. În principal ne ocupăm de proiecte de exchange, adică de schimb multicultural între tineri, dar în interiorul organizației îți poți dezvolta o serie de soft skills și hard skills utile în viața oricărui tânăr adult, ca de exemplu leadership-ul.
Acum că am acoperit partea mai generală, cum sunt efectiv experienţele membrilor? Am întrebat câțiva membri ai organizației care au trecut prin mai multe experiențe și poziții de leadership, ca să ne dea ei câteva insights.
Întrebare: Care a fost momentul trăit în AIESEC care a avut un impact mare asupra ta?
Emi (membru AIESEC în Timişoara de 1 an și 6 luni): Ceva care chiar și-a lăsat o amprentă asupra mea a fost un moment de la conferința noastră națională din vară. Mi-a schimbat viața faptul că am decis să rămân în AIESEC în momentul acela, fiindcă personal m-am schimbat mult de atunci. Am început să am grijă de mine și să vreau mai mult de la mine. Persoana care m-a ajutat cel mai mult a fost Directorul de departament de atunci, care m-a luat în echipa lui, chiar dacă eu voiam să renunț cu puțin timp înainte. L-am luat ca model de atunci și am încercat să fiu un “lider” ca el.
Mika (membru de 4 ani al AIESEC în Cluj-Napoca, ulterior Director Naţional Evenimente şi Relaţii Externe AIESEC în România): Cel mai impactful lucru din AIESEC a fost când am fost pe departamentul de Incoming Volunteers, responsabilă de voluntarii care veneau din străinătate în proiecte în România. Au fost 15 participanți de care a trebuit să mă ocup, să îi ajut cu vizele, cu proiectele și, în general, să aibă o experiență de neuitat. Datorită faptului că ei au acceptat provocarea asta, venind din Brazilia, Nigeria și Turcia, a trebuit să fiu acolo pentru orice șoc cultural trăiau, iar împreună am reușit să fim implicaţi în proiecte de educaţie care au ajuns la peste 450 de copii. În doar 6 săptămâni, internaționalii au reușit să învețe cum să îi instruiască pe copii despre diferite SDG-uri (Obiective de Dezvoltare Durabilă), dar au învățat și să fie independenți. Mai apoi, mulți dintre ei au urmat o carieră în educație, în țările lor.
Rareș (membru AIESEC în Bucureşti de 1 an): Chestia faină pe care o văd în AIESEC zi de zi este puterea pe care o poate avea tineretul. Totul se rezumă la o generație tânără care acceptă provocarea de a aduce o schimbare în societate. Este vorba despre o generație care are curajul să vorbească și să facă un pas înainte, nu doar să aștepte ca lucrurile să se întâmple, o generație care s-a săturat de obișnuit. Prin AIESEC, vocea unei întregi generații poate fi auzită la nivel global. Am văzut şi mai mult asta atunci când am facilitat experiențe internaționale pentru peste 30 de persoane vara aceasta. Am văzut toate tipurile de experiențe, în culturi cu totul și cu totul diferite. Am văzut cum românii pot aduce un impact în societățile mai puțin dezvoltate și cum studenții noștri pot aduce o perspectivă nouă. De asemenea, pe lângă impactul pe care voluntarii îl au asupra comunităților în care se desfășoară proiectele,am observat şi cum îi schimbă pe ei un proiect din ăsta - încep să se cunoască pe ei înșiși din ce în ce mai bine, să vadă mai multe perspective globale și să își dezvolte skill-uri precum comunicarea sau capacitatea de a fi orientați spre soluții.
Întrebare: Care ar fi un core memory din experienţa ta?
Emi: Hmm.. ca și core memory.. Lucrul ce mi-a rămas și de care chiar sunt mândru este momentul când am văzut că membrii mei din echipă au devenit colegii mei și am ajuns toți Team Leaders. Atunci mi-am spus: “Bă, am adus şi eu un impact pentru cineva” și am reușit să arăt ce poţi să dezvolţi într-o poziţie de Team Leader suficient de bine, încât și ei să-și dorească asta.
Mika: Sunt multe amintiri care o să rămână cu mine toată viața, mai ales cele în care am fost pusă în fața faptului împlinit și a trebuit să îmi ating obiectivele fără doar și poate. Una dintre cele mai faine a fost când eram împreună cu colegii din boardul executiv cu o oră înainte de începerea unui eveniment de recrutare și nu aveam sală și mâncare. Am pus în practică tot ce m-a învățat AIESEC, adică crisis management și gândirea analitică, și am reușit să facem parteneriate pe loc care ne-au ajutat nu doar în ziua respectivă, dar și ulterior. În concluzie, AIESEC îți oferă toate uneltele necesare ca să vrei mai mult de la tine, însă ține de fiecare să le folosească cu scopul de a-și atinge obiectivele.
Rareș: Cred că un core memory al experienței mele este prima conferință națională, pentru că, o dată la trei luni, toţii membrii AIESEC se adună într-un singur loc timp de 3-4 zile pentru a participa la nişte sesiuni pe diferite subiecte. Pentru mine, de când am fost prima dată la o conferinţă, totul a căpătat sens. Am înțeles esența AIESEC, scopul său, exact ce şi cum, totul mi-a fost prezentat în cel mai simplu mod posibil. Am întâlnit o mulțime de oameni din toată România și din străinătate. Am găsit un loc care m-a făcut să mă simt ca acasă. Şi, pe lângă asta, a fost şi fun.
Întrebare: Care sunt motivele pentru care ai recomanda AIESEC altei persoane?
Emi: Aș recomanda AIESEC fiindcă te poate ajuta să descoperi ce vrei cu adevărat de la tine. Aș recomanda pentru comunitate și pentru faptul că, dacă ai nevoie de ajutor, primești oricând. Dacă pui pasiune și chiar vrei să faci ceva, poți să vezi cum toate lucrurile pe care le faci în organizație au un impact. Și, pe lângă toate activitățile din AIESEC și toate abilitățile pe care le dezvolți, dacă atunci când îți începi experiența ești o persoană anxioasă, la final, cu puțin efort, nu ai cum să mai fii.
Mika: După o experiență de 4 ani, aș zice că AIESEC este locul în care te dezvolți cel mai tare, făcând lucruri practice care sunt apreciate de toate companiile mari cu care am avut plăcerea să colaborez. În legătură cu viitorul meu, știu sigur că mă pot descurca în orice situație dată, ba chiar să-mi întrec limitele. Unul dintre skillurile pe care le-am învățat extrem de bine sunt vânzările B2B, mergând și deschizând oportunități de internship la companii multinaționale sau explorând împreună cum putem să facem employer branding pentru parteneri, având cel mai bun return of investment. Pe lângă asta, am reușit să fiu parte din toate departamentele, ajutându-mă să impactez peste 4000 de oameni prin evenimente, proiecte și colaborări, astfel că încet-încet mi-am lăsat amprenta asupra societății și plănuiesc să o fac și mai mult.
Rareș: Cred că AIESEC este cel mai bun loc în care poți combina munca cu distracția. Indiferent de situație, distracția nu lipsește niciodată. Poți să faci greșeli și să primești a doua șansă. AIESEC este cu adevărat locul pe care nu trebuie să-l ratezi în anii de facultate.
Dacă este să tragem o concluzie a acestor povești, cred că putem spune că, indiferent de experiență sau timp petrecut în AIESEC, ce se întâmplă în organizaţie ajunge să ne schimbe în bine. Toate experiențele sunt diferite, dar ce au în comun este că fiecare a avut un moment în care a ales să fie aici, dar şi un moment care i-a făcut să rămână în AIESEC. Ceea ce aud foarte des este faptul că AIESEC este un one time experience, pentru că fiecare poziție, conferință sau zi în AIESEC este diferită. AIESEC is not easy and it’s not meant to be easy, pentru că schimbarea și dezvoltarea nu sunt ușoare. Fără un challenging environment, nu putem sa devenim mai buni. Iar fără AIESEC, nici eu nu cred că aș fi devenit mai bună.
(Interviuri cu Emanuel Imbrescu, Mika Alexandra Alexandru, Rareş Vascu)
Comments