Menu Close

Ghidul studentului pentru gestionarea timpului și a energiei în sesiune

Dacă ești student, luna mai poate însemna doar două lucruri. Primul, că se apropie vara, sezonul călătoriilor, festivalurilor și al distracției cu prietenii, și al doilea, că trebuie să te pregătești pentru sesiune.

Dacă și tu te gândești cum o să jonglezi cu toate proiectele și testele care ți-au mai rămas și cum o să recuperezi materia din șase luni în câteva săptămâni, nu dispera. Nu ești singurul student în situația asta. Eu sunt în anul doi de facultate și de fiecare dată când venea sesiunea mă confrutam cu această problemă. La fel și colegii și prietenii mei. Când vine această perioadă, suntem toți în aceeași oală. 

Totuși, dacă ai abordarea corectă, poți să faci față sesiunii cu brio. Așa cum probabil ți-ai dat seama, în articolul de azi o să îți ofer câteva sfaturi despre cum să treci mai ușor prin sesiune. 

Management-ul timpului e cheia

Dacă te numeri printre studenții care spun că mâine se apucă de învățat, însă ajung să citească toate cursurile cu o noapte înainte de examen, hai să vorbim puțin despre time management în sesiune.

Fă-ți un plan de învățat

Una dintre cele mai bune modalități de a te pregăti pentru sesiune este să-ți faci un program de învățat. Un program de studiu te poate ajuta să îți organizezi timpul în mod eficient, permițându-ți să te concentrezi asupra studiilor fără să te simți copleșit. Atunci când îți faci programul, ia în considerare rutina ta zilnică și timpul pe care îl ai la dispoziție pentru a studia. Împarte de la început materia pe care o ai de parcurs, stabilește-ți obiective realiste și încearcă să te ții de program cât mai mult posibil.

Rămâi focusat

E posibil să fi auzit deja de Pomodoro, căci este cea mai cunoscută tehnică de time management din lume. Această tehnică implică să îți alegi un task pe care să te focusezi timp de 25 de minute, fără întrerupere. Când timpul s-a terminat, poți lua o pauză de 5 minute. Iar dacă și se pare că 25 de minute sunt prea puține, poți mări durata. Eu am încercat această metodă când eram în primul an, cu colega mea de cameră. Pentru că nu-mi plăcea să fiu întreruptă așa des, învățam pentru 50 de minute, iar apoi luam o pauză de 10 minute. În plus, e bine să încerci Pomodoro cu o altă persoană, pentru că vă ajută să vă țineți de treabă. Pentru mine această tehnică este utilă și ușor de pus în practică. 

Regula 52/17 este foarte asemănătoare cu Pomodoro, dar se bazează pe ideea că este nevoie de mai mult de 25 de minute de muncă concentrată pentru a îndeplini sarcini mari. În cele 52 de minute te concentrezi 100%i asupra muncii tale, apoi, iei o pauză de 17 minute. 

Stabilește priorități

E important și să știi să îți prioritizezi sarcinile. Fă o listă cu sarcini de făcut și stabilește-ți priorități în funcție de importanța lor. Poți alege să începi cu examenul cel mai greu sau la care ești cel mai puțin pregătit. Sau le poți lua în ordinea în care le dai. E important să-ți cunoști punctele tari și punctele slabe când vine vorba de materii, pentru a putea prioritiza eficient. Acest lucru te poate ajuta să eviți să te simți copleșit în sesiune. O metodă utilă aici este matricea Eisenhower, care te ajută să prioritizezi task-urile in funcție de cât de importante și urgente sunt. 

Există însă multe tehnici de management al timpului, precum regula 80/20 (Pareto), metoda blocării timpului sau teoria borcanului de murături. Ce contează este să găsești metoda care ți se potrivește, iar dacă vrei, poți să citești mai multe aici. 

Învață, nu toci!

În liceu, eram genul de persoană care putea să învețe fără probleme mot-a-mot eseuri și lecții de câteva pagini care îmi asigurau nota zece. Vestea proastă este că am descoperit că în facultate nu merge așa. În primul rănd, pentru că materia e multă (echivalentul a cât învățam pentru bac, dar pentru un singur examen din sesiune). În al doilea rând, pentru că examenele în facultate sunt mai aplicate – grile sau întrebări deschise unde trebuie să înțelegi materia ca să poți să răspunzi. 

Cănd am realizat că ,,tocitul” meu nu mai dă randament, a trebuit să îmi dau reset. A trebuit să învăț cum să învăț. Cum am făcut asta? 

Ai auzit de ,,active recall”?

Tehnicile de ,,active recall”,  pe românește să înțelegi ceea ce înveți și să recapitulezi periodic, te pot ajuta să reții informațiile mai eficient. 

Ce fac eu de obicei este să citesc de câteva ori lecția respectivă, în timp ce îmi fac propriile notițe. Iar dacă ești o persoană cu memorie vizuală, cum sunt eu, poți să îți faci scheme și tabele cu informația simplificată, Mie imi place și să îmi subliniez informațiile importante și să le colorez folosind un cod al culorilor. 

Apoi, încerc să fac un rezumat a ceea ce tocmai am învățat, fără să am materialul în față, pentru a vedea ce am reținut și unde mai e loc de îmbunătățiri. O altă modalitate distractivă este să-ți faci flashcards cu întrebări prin care să testezi cât de bine ai înțeles conținutul lecției. Ajută foarte mult și să îi explici lecția unui prieten, ca să vezi părțile la care nu te descurci așa bine. De asemenea, este foarte important să reiei informația după anumite perioade de timp, pentru a te asigura că nu ai uitat ce ai învățat. 

Nu în ultimul rând, dacă simți că nu înțelegi ceva, poți oricând să ceri ajutor. Roagă-ți profesorul sau un prieten să îți explice din nou. În funcție de materie, există și o mulțime de videoclipuri pe YouTube care te pot ajuta să întelegi mai ușor. 

Gestionează-ți energia și evită burnout-ul în sesiune

Nopți albe încercând să recuperezi pentru examenul care e în două zile. O dietă bazată pe cafea, energizante și chipsuri sau, în cele mai bune cazuri, mâncare comandată. Vă sună cunoscut? Știu, am trecut prin asta.

În sesiune ai mult mai multe pe cap decât un stil de viață sănătos. 

Dacă ești ca mulți studenți, pregătirea pentru examene poate duce la o criză majoră de energie, sau burnout. Obiceiurile proaste te pot face să te simți epuizat și să te chinui să îți amintești ceea ce ai petrecut ore întregi învățând. Iată cum poți să eviți această situație: 

  1. Fă pauze: Studiile au arătat că pauzele regulate pot crește productivitatea și reduce oboseala. De aceea metodele menționate mai sus sunt eficiente. E bine ca în timpul pauzei să nu stai pe telefon, ci să faci activități recreative: fă o scurtă plimbare,, citește căteva pagini dintr-o carte sau fă-ți o cafea sau o gustare. De asemenea, nu trebuie să renunți la viața socială, atât timp cât păstrezi un echilibru. Îți las aici și articolul în care vă dăm câteva idei despre ce ai putea face cu prietenii când ai nevoie să-ți reîncarci bateriile.
  1. Hidratează-te: Consumul suficient de apă te poate ajuta să rămâi concentrat în timp ce studiezi. Asigură-te că bei multă apă pe tot parcursul zilei, mai ales în timpul sesiunilor de studiu.
  1. Menține o dietă echilibrată: O dietă sănătoasă și echilibrată te poate ajuta să îți menți nivelul de energie. Evită să consumi prea multă cofeină sau zahăr, deoarece acestea pot duce la căderi de energie. Știu, tentația e mare și e mult mai convenabil să mănânci ceva rapid și să te întorci imediat la treabă, dar îmi vei mulțumi mai târziu. 
  1. Dormi suficient: Lipsa somnului poate avea un impact negativ asupra capacității de concentrare și de învățare. Asigurați-vă că dormi măcar șapte-opt ore în fiecare noapte pentru a evita acest lucru. O altă soluție sunt celebrele power naps. Dacă te simți cu energia la pământ și nu te poți concentra, un somn rapid de 20 de minute te poate ajuta. Dar atenție, pune-ți alarma și asigură-te că te trezești și îți continui treaba. 
  1. Fă exerciții fizice în mod regulat: Exercițiile fizice îți pot stimula nivelul de energie.. Nu spun că în timpul sesiunii ar trebui să faci un cardio de o oră in fiecare zi. Asigură-te totuși că incluzi activitatea fizică în rutina ta pentru a te ajuta să fii energic în timp ce studiezi. Există antrenamente pe YouTube și aplicații care te pot ajuta să faci un antrenament rapid. De asemenea, poți să îți iei doar 10 minute și să faci exerciții precum sărituri, flotări, abdomene sau genuflexiuni.. O plimbare rapidă prin cartier este o altă opțiune foarte bună. 

Să te pregătești pentru sesiune este o experiență stresantă pentru mulți studenți. Cu toate acestea, cu puțină planificare și atenție, este posibil să te pregătești pentru examene și să îți gestionezi energia în mod eficient. Știu că este multă presiune în această perioadă, dar e important să ai grijă de tine. Și nu uita, work smart, not hard. Noi ne auzim după sesiune. Baftă!

Articole similare