Menu Close

Ghid pentru carieră: cum să iți alegi job-ul potrivit când ești indecis?

Procesul de căutare a unui job nu este cel mai plăcut lucru, mai ales dacă ești la început de drum. Posibilitățile sunt nelimitate, dar dacă nu știi în ce direcție să te îndrepți, e perfect în regulă. Astăzi am pregătit câteva sfaturi, tocmai că să iți fie mai ușor.

interviu pentru job

Zilele trecute ascultam podcastul MindArchitect despre traiectorii profesionale, de unde am rămas cu câteva idei interesante. Pentru început, ne-au atras atenția cele 4 concepte pe care le vom folosi și noi pe parcursul articolului:

Talente– puncte forte care au o constantă mare în timp;

Pasiuni– teme de interes care ne atrag și care evoluează de-a lungul vieții;

Valori– standarde cu care ne naștem sau pe care le dobândim, dar care sunt constante în timp;

Motivații– nevoi psihologice ce te determină să acționezi, care evoluează permanent.

De ce să iți alegi cariera în funcție de talente și valori, nu de pasiuni și motivații?

În timp ce talentele și valorile nu se schimbă foarte mult, pasiunile evoluează constant de-a lungul vieții. Astfel, dacă te ghidezi după pasiuni atunci când iți alegi drumul profesional, e posibil să fie nevoie să iți schimbi job-ul destul de des.

În același timp, motivațiile se schimbă pe măsură ce reușești să iți atingi obiectivele. De exemplu, dacă motivele financiare te țin la locul de muncă actual, s-ar putea ca după ce ajungi la un echilibru financiar, să iți dorești mai mult. Din acest motiv, daca cauți un loc de muncă unde să poți să crești pe termen lung, nu uita să tii cont de valorile tale și de lucrurile la care ești bun.

Mai mult, atunci când alegi un job, nu uita să iei în calcul și compania pentru care vei lucra. Aceasta ar trebui să fie compatibilă cu atitudinea, personalitatea și valorile tale. Cum o să iți petreci o parte bună din timp acolo, sigur iți dorești să simți că aparții acelui loc. Salariul, condițiile și posibilitatea de a avansa sunt de asemenea importante.

Ce pot să fac că să găsesc job-ul potrivit?

1. Înconjoară-te cu oameni care sunt buni în domeniul de care ești pasionat – e super important să vorbești cu oameni care au job-uri similare cu cele care iți plac tie, să aflii cum arată viața lor de zi cu zi, pentru a iți da seama daca ceea ce fac ei ți se potrivește.

2. Urmărește conturi de social media care să te inspire și să te învețe skill-uri noi. De exemplu, o pagină de instagram de grafic design s-ar putea să iți dea idei despre cum să fii mai creativ sau un canal de YT să te învețe cum să faci copywriting.

3. Participă la evenimente și târguri de joburi

Dacă eșți în căutarea unui loc de muncă, Cafeneaua cu Joburi este evenimentul la care trebuie să participi. Vei avea parte în mod gratuit de consultanță, suport în redactarea CV-ului și … cafea.

Evenimentul își propune ca participanții aflați în căutarea unui loc de muncă să se bucure de o nouă experiență de angajare. Așa că dacă ți se pare interesantă ideea, poți să te înscrii aici.

Cel de-al doilea eveniment pe care ți-l recomandăm este Bright Minds, un eveniment de o zi dedicat dezvoltării tale personale și profesionale. Pe 11 noiembrie, ai șansa de a participa la workshop-uri, keynote-uri și discuții interactive cu reprezentanți din companii, care te vor echipa cu skill-urile necesare la început de carieră. Mai mult de atât, prietenii noștri de la Mind Architect o să fie prezenți la unul dintre panel-urile evenimentului.

Pe final, vrem să iți dam câteva tips and tricks din partea echipei noastre, care să te ajute data viitoare când aplici la un job:

“Fă un research bun despre compania cu care ai interviul și customizează-ți CV-ul în funcție de job-ul pentru care aplici”- Cătălina

“Fă-ți CV-ul în maxim o pagina; oricum ia câteva secunde ca un CV să fie “scanat””- Miky

“Folosește-te de network-ul pe care îl ai; multe persoane își găsesc job-ul prin recomandări”-Carmelină

“Fii autentic și proactiv în timpul procesului. Chiar dacă ai emoții la interviu, și tu îl testezi pe angajator să vezi dacă este potrivit pentru tine”- Cătălin

Articole similare