
Viața nu devine mai ușoară sau mai iertătoare, noi devenim mai puternici și mai rezistenți.
Am dat de curând, când dădeam scroll pe Instagram, peste acest citat al lui Steve Maraboli, care, ce-i drept, m-a pus pe gânduri. Fiind o persoană atât de interesată de arta leadership-ului, mereu m-am întrebat care sunt atributele care definesc un adevărat lider. Când vine vorba de leadership, există o calitate care îi diferențiază cu adevărat pe liderii excepționali de ceilalți: reziliența. Aceasta îi ajută pe lideri să facă față provocărilor, să își inspire echipele, să se adapteze la schimbare și să obțină succes pe termen lung. Reziliența în leadership este unul dintre elementele esențiale care modelează atât destinul organizațiilor, cât și al oamenilor pe care îi conduc.
De câte ori nu ai avut impresia că viața se simte ca un rollercoaster, plin de suișuri și coborâșuri. Oricum ar fi, toți ne confruntăm la un moment dat cu provocări care ne vor da realitatea peste cap și ne vor pune la încercare. Iar dacă te aflii într-o poziție de leadership, acele încercări nu te afectează doar pe tine, ci și pe cei pe care îi conduci.
Probabil te-ai întrebat de ce unii oameni pot să facă față mai ușor unor situații dificile, pe când tu te simți copleșit. Ei bine, află că nu există nici o formulă magică. Diferența o face modul în care reacționăm la ele.
Să știi cum să ieși din situațiile neplăcute este esențial, în special când ai o echipă care se bazează pe tine. Aici intervine reziliența, capacitatea de a ne adapta cu succes la factorii de stres și de a găsi soluții pentru obstacolele întâlnite. Reziliența nu este o trăsătură pe care oamenii fie o au, fie nu. Ea implică anumite tipuri de comportamente, gânduri și acțiuni care pot fi învățate și dezvoltate la toată lumea.
Așa cum probabil ai intuit, în acest articol vorbim puțin despre importanța rezilienței și cum putem să dezvoltăm această abilitate. Pentru că da, reziliența este o abilitate care poate fi învățată, întocmai ca mersul pe bicicletă. Ceea ce contează este să fii adaptabil și să nu renunți. Este vorba despre a recunoaște punctele forte pe care poate nu ai știut niciodată că le ai. Și ca multe alte lucruri în viață, cu cât exersăm mai mult, cu atât învățăm mai mult.
Așa că hai să discutăm despre câteva lucruri pe care trebuie să le știi când vine vorba de reziliență:
Lucrurile mai puțin bune sunt parte din experiență
Probabil te-ai regăsit de multe ori în ipostaza în care te-ai întrebat de ce ți se întămplă anumite lucruri. Ai simțit probabil că Universul nu este de partea ta, dar realitatea este că toată lumea trece prin aceleași greutăți, doar că sub o formă diferită. Desigur, asta nu înseamnă că ar trebui să te resemnezi. Când trec prin momente grele, oamenii rezilienți înțeleg că este o parte firească a vieții și se întămplă tuturor. Fiind conștient de asta, poți obține un anumit grad de confort prin realizarea faptului că nu ești singur, iar dacă alți oameni au trecut prin asta, și tu poți.
Focusează-te pe ce poți controla
Oamenii rezilienți sunt capabili să treacă peste provocări alegând să își concentreze atenția pe lucrurile care se află în controlul lor. E important să fii conștient și să accepți lucrurile pe care nu le poți schimba și să te focusezi pe ce ține cu adevărat de tine, fără să te învinovățești.
Fii recunoscător pentru lucrurile mici
Oamenii au tendința de a se focusa tot timpul pe aspectele negative ale vieții. Este normal, dat fiind că subconștientul nostru este antrenat să detecteze amenințările din jur pentru a ne proteja. Oameni rezilienți nu încearcă însă să diminueze aspectele negative, ci găsesc o cale de a se focusa și pe părțile bune. Este important ca atunci când treci prin momente dificile, să încerci să găsești și câteva motive pentru care ești recunoscător în toată situația respectivă.
Aceasta este o teoretie care în psihologie este cunoscută drept ,,benefit finding’’, iar cercetările sugerează că aceasta poate oferi baza unui model pentru a face față stresului și dificultăților.
În plus, încearcă să-ți iei câteva minute în fiecare zi pentru a te gândi la lucrurile pentru care ești recunoscător, indiferent cât de mici ar fi. Concentrându-te pe aspectele pozitive ale vieții tale, iar astfel îți poți schimba perspectiva, îți poți construi reziliența și crește gradul de fericire.
Întreabă-te ce impact au propriile acțiuni
Când te aflii într-o situație limită, trebuie să te opreși o secundă și să te întrebi dacă ceea ce faci te ajută sau îți face mai mult rău. Deși pare o întrebare simplă, răspunsul la ea poate avea un impact semnificativ. În orice context trebuie să te întrebi dacă modul în care gândești și acționezi te ajută sau nu să treci peste o situație sau să îți atingi scopul. Te ajută să devii mult mai conștient de tine însuți și de deciziile pe care le iei.
Probabil și tu ai avut un moment în care viața ta a luat anumită întorsătură neașteptată și nedorită. Probabil te-ai simțit copleșit, șocat sau chiar nervos. Sau poate nu ai știut exact ce simți și cum să reacționezi. Toți trecem prin asta. Iar din poziția de lider, totul pare și mai greu.
În astfel de momente, reziliența este ingredientul care definește leadership-ul eficient. Ea le dă liderilor adevărați puterea de a face față provocărilor, de a se adapta și de a-și motiva echipele. Dacă te regăsești vreodată într-o astfel de situație limită, iar primul tău gând este că nu există nici o cale de ieșire, respiră și încearcă să-ți amintești lucrurile despre care am vorbit mai sus.
Să fii rezilient nu este ușor și nici nu este ceva ce poți învăța peste noapte. Durerea sau stresul pe care le simți nu vor dispărea complet, dar te vei putea să treci mai ușor prin aceste momente și stări. Liderii rezilienți sunt forța motrice din spatele organizațiilor care prosperă în mijlocul incertitudinii, iar capacitatea lor de a reveni după eșecuri este ceea ce le asigură succesul pe termen lung. Mai presus de toate, reziliența ne învață că există lumină chiar și în cele mai întunecate momente.
În final, sper că acest articol te-a ajutat, iar dacă vrei să aprofundezi acest subiect, îl las aici un Ted Talk interesant care te poate ajuta să aflii mai multe despre arta rezilienței. Noi ne auzim în articolul viitor.