Menu Close

Descoperind cele mai frumoase (și puțin cunoscute) locuri din Portugalia

În timp ce romanii își beau cafeaua dimineața, portughezii își încep ziua cu o plajă și o porție generoasă de pasteis de nata. Dacă așa ai vrea și tu să iți trăiești viață, atunci articolul ăsta e pentru tine. Până acum am descoperit împreună mici părți din Turcia și Italia, așa că astăzi exploram Portugalia și iți prezentam care sunt locurile pe care nu ar trebui să le ratezi când ajungi aici.

Portugalia

O să încep prin a spune că am o mică slăbiciune pentru țara asta, pe care nu doar că am vizitat-o, dar în care am și trăit 5 luni, unele dintre cele mai frumoase din viața mea. Portugalia e cunoscută pentru muzica fado, plajele superbe, surf, și….Ronaldo. Chiar dacă astea sunt primele lucruri care îmi vin în minte, țara are mult mai multe de oferit.

Uite aici câteva idei de activități și locuri pe care să le încerci:

1. Descoperă insulele portugheze: când vine vorba de insule, 2 destinații pe care ar trebui să le vezi în Portugalia sunt Madeira și Azore. Insulele sunt cunoscute pentru peisajele spectaculoase, cu munți, văi și stânci abrupte. Dacă ajungi aici, poți merge într-o excursie la stâncile și piscinele naturale, să încerci activități precum scufundări și snorkeling și nu în ultimul rând să observi delfinii și balenele, care trăiesc aici.

2. Vizitează bisericile și catedralele în stil baroc din Porto: una dintre cele mai interesante experiențe pe care eu le-am trăit în Porto a fost vizionarea jocurilor de lumini în biserica Torre dos Clerigos. Dacă vrei să ai o priveliște impresionantă asupra orașului Porto și a râului Duero, turnul are o terasă pe care poți urca. Un alt loc destul de popular printre turiști este Biserica Igreja de Santa Clara, care are o fațadă absolut superbă, fiind acoperita în plăci de gresie cu modele ornamentale.

3. Admiră orașul de sus: foarte comune în Lisabona, miradouros (view points) oferă o vedere panoramică asupra orașelor, a peisajelor sau a coastelor portugheze. Miradouro de Santa Luzia, Miradouro da Boca do Inferno și Miradouro de São Pedro de Alcântara sunt printre cele mai cunoscute. Pentru că am avut ocazia să le văd pe toate cele de mai sus, pot să iți spun că locurile astea au ceva special pentru că iți dau o stare de pace interioară și liniște, în ciuda faptului că sunt destul de populate de turiști.

4. Participă la festivaluri și evenimente culturale: dacă ajungi în Portugalia în luna februarie, un eveniment la care e musai să participi e carnavalul. Originar din Brazilia, carnavalul durează 2 saprtamani în care ai parte de spectacole stradale ce includ parade cu costume colorate, dansuri și muzică. Dacă în schimb, vizitezi Portugalia în luna septembrie o oportunitate de a degusta vinuri locale este Festivalul de vin de la Porto. Festivalul include și alte evenimente, cum ar fi spectacole de muzică și dansuri tradiționale portugheze, parade și procesiuni și activități sportive pentru copii și adulți.

5. Mergi în parcul Național Peneda-Gerês: pentru cei care vor să se bucure de o experiență în natură, Peneda-Gerês este cel mai mare parc din țară și este cunoscut pentru peisajele deosebite. Aici există multe trasee de drumeții, călărie și mountain bike, precum și posibilitatea de a face baie în lacurile naturale. Una dintre cele mai faimoase tradiții din zonă este “Caretos”, o paradă colorată în care participanții poartă măști ciudate și costumații tradiționale, în timp ce dansează și cântă prin satele din zonă.

6. Fă o plimbare cu barca la unele dintre cele mai spectaculoase peșteri și grote: peștera Benagil este adesea descrisă că una dintre cele mai frumoase atracții naturale din Algarve, un loc absolut superb în special vara. Accesul la peștera se face prin mare, de obicei cu barca, dar pentru cei mai aventuroși exista și opțiunea de kayak sau stand-up paddle board.

Bucătăria portugheză

Portugalia nu sta rău nici la capitolul mâncare. Pastelul de Nata, Bacalhau și vinul de Porto sunt printre cele mai cunoscute delicatese culinare ale acestei țari. Alte feluri de mâncare tradițională, mai puțin cunoscute de turiști sunt Caldo Verde, o supă ce conține verdeață, cartofi, ceapă, usturoi și ulei, Arroz de Pato, în traducere orez cu rață și sardinele, pe care o să le găsești chiar și în magazinele cu suveniruri.

Ce ar trebui să știi dacă ai de gând să petreci mai mult timp în Portugalia

Portugalia e o țară accesibilă, dar dacă plănuiești să stai ceva mai mult timp aici, ar fi bine să știi că prețurile pentru cazare sunt mari, indiferent că vorbim de hoteluri sau o închirierea unei camere într-un apartament. Totodată, dacă vii în Portugalia în sezonul rece, ar trebui să te aștepți la multă ploaie. Din experiență proprie, în noiembrie și decembrie rar a fost o zi în care să nu plouă. În schimb, nu ar trebui să iți faci griji pentru limbă, pentru că în orașele mari aproape toată lumea vorbește engleză. Și nu în ultimul rand, dacă credeai că portughezii sunt niște oameni mohorâți pentru că ascultă fado, gen de muzică care este adesea asociat cu melancolia, află că oamenii de aici sunt plini de viață și relaxați în același timp.

Sper că ți-am dat câteva idei și că o să iei în calcul Portugalia pentru următoarea ta vacanță. Și dacă ți se par prea multe activități de făcut într-o săptămână, află că există opțiuni prin care te poți bucura de țara asta timp de câteva luni. Dacă vrei să îmbini utilul cu plăcutul, un program de internship s-ar putea să fie ceea ce cauți. Hai pe aiesec.org.ro la secțiunea experiențe internaționale și să aplică pentru un program de internship internațional în Portugalia.

Articole similare