
Știm cu toții că viața de student vine de cele mai multe ori cu resurse financiare limitate. Dacă îți place să călătorești dar nu ai neapărat un buget mare, nu este nevoie să renunți la planul tău. Există multe modalități de a călători cu bani puțini, fără să te simți frustrat sau limitat. Astăzi o să îți dau câteva idei care să te ajute în viitoarele tale călătorii.
De departe, cel mai ușor mod de a călători cu bani puțini este printr-un proiect de voluntariat internațional. Și aici putem vorbi de o multitudine de proiecte pe teme diverse. Cele pe care eu le-am testat și vi le pot recomanda mai departe sunt:
Programele Erasmus
Variază și ele destul de mult: de la o săptămână – două, la un an. Proiectele de scurtă durată sunt în general bazate pe educația non-formală și tratează teme de la antreprenoriat, stil de viață sănătos la mental health și incluziune prin sport. Proiectele astea sunt compromisul ideal pentru cei care nu au mai plecat singuri în afară, pentru că sunt destul de scurte. Ca și beneficii, programele asigură cazarea, toate mesele și transportul, așa că o să ai nevoie doar de cațiva bani de buzunar. Pentru mine a fost primul proiect internațional și mi-a plăcut atăt de mult încât de atunci nu au fost 3 luni legate în care să nu fi plecat din țară. Am învățat despre sustenabilitate, am cunoscut oameni mișto care aveau interese similare cu ale mele și am avut suficient timp să călătoresc prin Cehia.
Dacă în schimb te gandești să petreci mai mult timp departe de casă, sigur ai auzit de programul Erasmus pentru studii, în care timp de un semestru sau un an poți studia într-o universitate din afară. Dacă în proiectele de scurtă durată nu prea există dezavantaje, aici situația stă puțin diferit. Va trebui să îți gășești singur cazare și sunt șanse mari ca bursa Erasmus să nu îți acopere toate costurile de trai.
Programele de voluntariat AIESEC
Toate programele de voluntariat AIESEC au o durată de 6 săptămâni, timp în care poți să predai limbi străine, să înveți despre acțiunea climatică, să ai grijă de animaluțele din centre de adăpost și nu numai.
Am povestit de multe ori despre experiența mea în Turcia, însă ce nu știți e că nu a fost doar cea mai mișto călătorie din viața mea, ci a fost și cea mai puțin costisitoare. Programele de voluntraiat prin AIESEC asigură cazarea tuturor voluntarilor și, în funcție de oportunitate, și alte beneficii precum mesele, un computer, transportul. Ba mai mult, în funcție de facultatea la care ești (ASE și UB în București, UBB în Cluj, Universitatea Dunărea de Jos în Galați, UVT în Timișoara și UAIC în Iași), poși obține o bursă Erasmus între 1380 și 1800 de euro. Atât procesul de obținere a bursei, cât și valoarea ei diferă de la facultate la facultate, așa că te încurajez să mergi la biroul Erasmus din universitatea ta și să ceri mai multe detalii. Această bursă mie nu doar că mi-a acoperit toate cheltuielile, dar mi-a ajuns și să vizitez o mare parte din Turcia. Cumva, am ajuns să fiu platită pentru a călători.
Mai mult, proiectele astea îți oferă libertatea de a călători și de a îți dezvolta skill-uri precum leadership-ul, gândirea critică, public speaking și nu numai.
Și pentru că ți-am prezentat care sunt cele mai ieftine alternative de a călători în afară, a venit momentul să îți dau câteva tips and tricks pentru a economisi și mai mult:
Planifică-ți călătoria în avans
Indiferent că alegi să pleci într-un program din cele de mai sus sau călătorești pe cont propriu, planifică-ți călătoria în avans. Rezervă biletele de avion, cazarea (dacă e cazul), biletele de intrare la atracții turistice cu câteva luni înainte. Nu uita să verifici prețurile de pe mai multe site-uri, pentru că și așa mai poți economisi.
Fă-ți bugetul înainte să pleci
E important să îți construiești un buget încă de dinainte să pleci. Te poți interesa dinainte care sunt costurile aproximative ale țării respective și să calculezi cât ai cheltui zilnic sau săptămânal, bazat pe nevoile și dorințele tale. În felul ăsta, nu riști să cheltui prea mult sau să ai surprize neplăcute când ajungi acolo. Dacă vrei să îți construiești bugetul înainte de a pleca, îți las aici un site care te poate ajuta să vezi prețurile din țara respectivă, chiar comparate cu țara noastră.
Mănâncă local
Mâncarea este un aspect care poate adăuga destul de mult la costul călătoriei tale. Încearcă să mănânci la restaurantele locale și să eviți restaurantele turistice, care sunt de obicei mai scumpe. De cele mai multe ori, o să traiesti o experiență autentică și o să interacționezi mai mult cu localnicii dacă alegi street food/restaurante locale. Unul dintre lucrurile pe care le-am apreciat foarte mult în Turcia era faptul că întodeauna ni se ofereau preparate tradiționale din partea casei în acest tip de restaurante.
Nu uita sî verifici dacă în țara în care pleci există aplicatii care oferă reduceri la restaurante. The Fork și Bonapp sunt două variante pe care eu le-am folosit și pe care le recomad, dar există multe altele.
Explorează destinația în mod gratuit
De cele mai multe ori nu trebuie să cheltui bani pentru a te bucura de frumusețea unei țări. Există activități foarte accesibile sau chiar gratuite precum plimbările în natură și vizitarea muzeelor, pe care le poți face în orice țară. Și ca să îți fac viața mai ușoară, îți las aici un articol de unde poți afla ce muzee din întreaga lume ofera intrare gratuită în anumite zile ale săptămânii.
Prin articolul ăsta am vrut să-ți arătăm că existe multe modalități prin care poți călători și cu un buget redus. Sperăm că am reușit. Dacă da și te gândești deja unde ai vrea să fie următoarea ta destinație, vom aborda acest subiect în viitoarele noastre articole. Stay tuned!