Până nu demult, am crezut că orașul din care sunt e super plictisitor și în afară de 3 cafenele pe care le vizitam constant nu știam să existe alte activități. Problema a fost că în momentul în care m-am mutat în București, tot nu simțeam că am o viață socială activă. Aici nu mai puteam vorbi de un oraș mic, așa că am încercat să pun lucrurile în altă perspectivă și am găsit câteva idei mișto. Dacă ai nevoie de puțină inspirație, astăzi sunt aici să iți spun ce activități poți face în timpul liber, ca să ai o viață socială, totul cu buget de student.

1. Mergi la festivaluri și concerte gratuite: în aproape toate orașele din România (chiar și în comune), primăria organizează concerte și festivaluri gratuite. Street Food festival și Spotlight festival sunt 2 evenimente ce au avut loc de curând în București, dar ele se întâmplă anual. Iar dacă citești articolul asta înainte de 13 mai, sâmbăta și duminica asta va avea loc Bucharest Street Food Carnival pe Bulevardul Kiseleff.
În plus, festivaluri mari (Untold, Neversea) caută voluntari care să îi ajute pe partea de organizare, așa că dacă ești pasionat de muzică, în schimbul câtorva ore de voluntariat, poți să te bucuri de concerte live.
2.Fă o vizita la târgul de vechituri: dacă iți place să cumperi chestii ieftine (adesea inutile), la târgurile vintage poți să găsești de la îmbrăcăminte, bijuterii handmade la tablouri sau cărți. Iar dacă poate nu ești interesat să cumperi nimic, oricum târgurile astea sunt că niște muzee de istorie în aer liber.
3. Vizitează muzeele/ galeriile de artă din orașul tău: dacă tot am ajuns la capitolul asta, pe 13 mai are loc Noaptea Muzeelor aka cea mai bună ocazie să vizitezi muzeele din orașul tău în mod gratuit. Dacă nu apuci să ajungi la eveniment, e bine de știut că majoritatea muzeelor oferă permanent reduceri sau chiar gratuitate dacă ești student.
4. Hai la teatru: o alternativă pentru teatrul clasic care a căpătat populariate în ultimul timp sunt piesele de teatru senzoriale pe care le poți experimenta la Cuibul Artiștilor. După cum se auto-descrie, Cuibul Artiștilor e un “restaurant” unic. Îți faci rezervare, apoi vii și ți se servește o porție de mâncare. În farfurie, nu primești ceea ce aștepți în mod obișnuit de la un restaurant. Primești 60 de minute de emoții.
Ca și sfat, ar fi bine să iți iei bilete din timp (pentru că se dau foarte repede) sau să dai subscribe paginii lor pentru a fi anunțaț când apare următorul spectacol.
5. Picnic în parc: 23 mai, o zi caldă de primăvara în care ești la un picnic în natura, alaturi de 3 prieteni buni și gustările voastre preferate; timp de câteva ore vă jucați badminton și Activity și depanați amintiri. Poate sună a început de film, dar e o idee atât de bună încât merita menționată.
6. Ce spui de un tur ghidat gratis? Mai multe orașe din Romania (București, Cluj, Sibiu, Brașov, Iași, Timișoara, Constanta și Alba-Iulia) oferă tururi gratuite pentru turiști, la principalele atracții și zone de interes cultural. Așa că dacă te gândeai să vizitezi unul dintre orașele astea, asta e o ocazie super bună să descoperi locuri faine și cunoști oameni noi.
7. Participă la evenimente studențești gratuite: există n evenimente pe care asociațiile studențești le organizează pentru tineri: activități sportive, festivaluri și concerte, conferințe pe diverse teme, expoziții…sunt doar câteva exemple.
Dar știi ce e mai cool decât să participi la evenimente organizate de asociațiile studențești? Să fii tu cel care le organizează. Și dacă tot am deschis subiectul, când vine vorba de voluntariat, există multe opțiuni, inclusiv voluntariatul internațional. Marketing, HR, PR, events, sunt doar câteva dintre departamentele din care să faci parte. În ceea ce privește organizația pe care să o alegi, aici te las să iți faci research-ul singur. Ce pot să fac în schimb, e să iți recomand articolele noastre despre cum te ajută voluntariatul în studenție, dar și în viața profesională.
Pentru o viață socială activă, inspiră-te de aici:
Internetul este plin de activități și evenimente la care poți să participi. De multe ori, tocmai pentru că sunt atât de multe, poate fi haosant. Câteva locuri în care eu personal găsesc mereu evenimente cool sunt:
- Tik tok: fie că vrei să recunoști sau nu, tik tok chiar e o sursa de inspirație când rămâi fară idei; dacă nu ai consumat până acum genul asta de conținut, va trebui să le cauți tu la început, iar ulterior algoritmul își va face treaba.
- Facebook events: suficient de self-explanatory, pe Facebook poți să găsești de la evenimente culturale, la concerte, yoga și dans
- Zile și Nopti: asta e un site pe care îl folosesc constant atunci când vreau să fac ceva dar nu știu exact ce. Aici găsești evenimentele grupate pe săptămâni și pe diverse categorii: teatru, spectacole, concerte, party, stand-up și expoziții.
Tips and tricks de cum să iți gestionezi bugetul mai eficient
Nu ești student dacă macar o data n-ai rămas fară bani; dacă ești îngrijorat că trebuie să zici nu la experiențe noi, doar pentru că ai un buget limitat, uite câteva sfaturi care s-ar putea să te ajute:
- Folosește aplicații care să te ajute să vezi cum iți cheltuiești banii: Mint, PocketGuard și Wally sunt câteva aplicații utile în care poți să iți gestionezi bugetul, să vezi unde se duc banii tăi pentru că într-un final să ajungi să reduci cheltuielile
- Economisește la mâncare: nu știu de tine, dar banii mei se duc într-o proporție destul de mare pe mâncare. Și dacă pare greu să reduci cheltuielile aici (pentru că basic needs), există mai multe metode la care să apelezi, de la a-ți planifica mesele în avans, la a opta pentru mâncarea de la cantina. Aproape toate supermarketurile au acum aplicații ce oferă reduceri sau puncte, așa că eu zic că merită să le testezi.
- Cumpără din outleturi și sh-uri: stiu că din bugetul de student, rar mai rămân bani și pentru haine. Dacă ești fan/fană a shoppingului nu uita că există și alternative ieftine, uneori aproape gratis. Dacă alegi să cumperi din second hand, majoritatea magazinelor au o zi a săptămânii în care toate produsele costa doar câțiva lei.
Cam astea sunt sfaturile mele pentru o viață socială activă și o studenție mișto, în care să nu simți că timpul trece pe lângă tine. Sper că ți-am dat câteva idei și ți-am răspuns la întrebarea: “Unde ieșim astăzi?”