Menu Close

Trăiește sustenabil: construiește un viitor mai bun pentru tine și pentru planetă!

Discuțiile despre protecția mediului și sustenabilitate sunt deja destul de populare. Este un subiect relevant, care merită să ajungă la cât mai multe persoane. 

Majoritatea oamenilor nu se trezesc cu intenția de a afecta mediul înconjurător – și nici de a-l ajuta. Oamenii se trezesc și își trăiesc viața bazat pe propriile aspirații. Lucru care nu este deloc greșit, însă uneori uităm să vedem imaginea de ansamblu. E important să realizăm că suntem toți în aceeași barcă. Viitorul nostru depinde acum de comportamentul nostru și de modul în care alegem să trăim. 

Beneficii ale unui stil de viață sustenabil

Acum câteva zile, pe 22 aprilie, am sărbătorit Ziua Pământului. A fost o zi in care am putut să fim recunoscători pentru planeta pe care o numim casă. Cu ocazia asta, am decis să vorbim și aici pe blog despre sustenabilitate. Mai exact, vom vorbi despre efectele pozitive pe care le poate avea implementarea unor practici sustenabile. Trebuie să știm că acestea nu sunt benefice doar pentru planeta noastră, ci și pentru fiecare dintre noi. 

Îți îmbunătățești sănătatea fizică și mentală

Să mergi pe jos, cu bicicleta sau cu transportul în comun poate contribui la reducerea poluării aerului. Mai mult, te indeamnă să faci mai multă mișcare fizică, ceea ce îți îmbunătățește sănătatea și condiția fizică. 

Petreci timp în natură

Practicile durabile au ca scop protejarea și refacerea mediului, ceea ce poate avea efecte pozitive asupra calității vieții fiecăruia.. De exemplu, reîmpădurirea și refacerea habitatelor pot contribui la crearea de oportunități de recreere pentru ca oamenii să se bucure de natură. S-a demonstrat că petrecerea timpului în natură reduce stresul, anxietatea și depresia și îmbunătățește sănătatea mentală.

Aduci un impact

Mai mult, participarea la inițiativele comunitare, precum curățenia cartierului, plantarea de copaci pot să stimuleze un sentiment de implicare în comunitate. Poți să aduci un impact în comunitate în timp ce cunoști oameni cu aceleași valori ca ale tale. Cine știe, poate îți faci prieteni noi.

Aceste acțiuni contribuie, de asemenea, la atenuarea impactului schimbărilor climatice, cum ar fi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Acest lucru ne protejează de efectele negative ale fenomenelor meteorologice extreme și ale altor dezastre ecologice.

Faci economii

Și deși poate nu te-ai fi gândit, să trăiești sustenabil te poate ajuta și să faci economii. De exemplu, utilizarea becurilor LED, izolarea locuințelor noastre și întreținerea corespunzătoare a aparatelor electrocasnice, poate reduce semnificativ consumul de energie. Și automat, ne poate scădea facturile la utilități. Știai că, anual, 120 de miliarde $ ar putea fi economisite dacă populația lumii ar utiliza doar becuri economice? Utilizarea atentă a apei poate contribui, de asemenea, la reducerea facturilor noastre la apă. În plus, practicile sustenabile promovează reducerea cheltuielilor pe articole inutile. 

Iar aceste sunt doar câteva dintre avantajele unui stil de viață sustenabil, nu doar pentru planetă, ci și pentru fiecare din noi. Dacă și tu crezi că aceste practici durabile sunt importante, iată alte câteva idei de cum te-ai putea implica:

Fii atent la greenwashing

“Greenwashing” este o tactică de marketing folosită de unele branduri pentru a se prezenta ca fiind prietenoase cu mediul înconjurător, fără a implementa de fapt schimbări substanțiale. Pentru a evita să cazi pradă greenwashing-ului, trebuie să te informezi cu privire la impactul pe care îl au produsele pe care le cumperi asupra mediului și să cauți dovezi care atestă angajamentul unei organizații anume față de sustenabilitate. Ca sfat, unele companii au rapoartele de sustenabilitate publice și acolo poți vedea exact ce fel de acțiuni întreprind în această direcție.

greenwashing

Ai grijă la deșeuri

Un domeniu în care poți avea un impact semnificativ este reducerea deșeurilor. E important să încercăm reducerea deșeurilor generate de activitățile tale zilnice. Acest lucru poate fi realizat prin practicarea celor 5 R. Iar dacă nu ești familial cu acest concept, lasă-mă să-ți explic ce înseamnă:

  • Refuz – implică lipsa consumului acolo unde este posibil. Nu trebuie să fie vorba de decizii majore. Poți refuza, de pildă, când ți se oferă o pungă de plastic la supermarket sau când ieși în oraș și barmanul dorește să îți pună un pai în băutură. 
  • Reducere – este acțiunea de a nu mai utiliza atât de multe produse dăunătoare, precum plasticul de unică folosință sau hârtia. 
  • Reutilizare – poți oricând să reutilizezi recipiente sau ambalaje. Acest lucru poate fi realizat în 2 moduri: fie continui să folosești un obiect în același scop pentru care a fost creat, fie îl reinventezi.
  • Reciclare – De la plastic, sticlă, hârtie și aluminiu până la baterii, textile sau chiar ulei, există numeroase materiale care pot fi reciclate.

Refuzul achizițiilor inutile, reutilizarea articolelor și reciclarea sunt modalități de a minimiza deșeurile și de a reduce amprenta noastră ecologică. De asemena, ele pot fi implementate nu cu foarte mare greutate în rutina noastră zilnică.

Evită industria fast fashion

Această acțiune se leagă de ideea de reducere. Totuși, conceptul de fast fashion a luat atâta amploare încât am simțit nevoia să-l dezvolt puțin.

Un alt aspect important legat de sustenabilitate și obiceiuri durabile este să fim atenți la alegerile noastre în materie de modă. Industria fast fashion este cunoscută pentru hainele sale ieftine și de ,,unică folosință”. Fast fashion este una dintre cele mai poluante industrii la nivel global, contribuind la poluarea apei, la generarea de deșeuri și la emisiile de carbon. Pentru a combate acest lucru, poți alege să cumperi de la branduri de modă sustenabile, de calitate sau poți opta pentru haine second-hand sau vintage. De asemenea, nu cumpăra haine de care nu ai nevoie doar pentru că sunt la modă (cel mai probabil, trendul respectiv va dispărea într-o lună). Și nu în ultimul rănd, alege să vinzi sau, și mai bine, să donezi hainele pe care nu le mai porți.  Astfel, se reduce cererea de fast fashion și se promovează practici mai durabile în cadrul industriei modei.

fast fashion

Ajută la protejarea biodiversității

Biodiversitatea se referă la varietatea vieții de pe Pământ, inclusiv plante, animale și ecosisteme. Biodiversitatea e crucială în menținerea echilibrului ecologic, în furnizarea de hrană, medicamente și în susținerea activităților culturale și recreative. Cu toate acestea, biodiversitatea este în prezent amenințată din cauza defrișărilor, a poluării și a schimbărilor climatice. Poți contribui la protejarea biodiversității prin sprijinirea organizațiilor care desfășoară inițiative de protejare a mediului. Poți și să participi la proteste și la eforturile de lobby pentru promovarea practicilor durabile. În prezent, o mișcare cunoscută în țara noastră este Primul proces pe climă din România, organizată de comunitatea Declic. Procesul deschis de Declic este primul de acest fel din România. Prin acesta, se dorește ca Guvernul să ia măsuri pentru combaterea schimbărilor climatice. 

Informează-te și învață-i și pe ceilalți

Într-adevăr, conceptul de sustenabilitate este unul complex complex, care poate fi dezbătut la nesfârșit. Totuși, asta nu înseamnă că nu merită să-l înțelegi. Există o mulțime de surse din care te poți informa, inclusiv marele Internet sau evenimente dedicate special ideii de sustenabilitate. Tot ce trebuie este să îți dorești să te educi pe acest subiect. Și, chiar mai important, trebuie să-i educi și pe cei din jurul tău.

Caută inițiative și proiecte în care să te implici

Prin faptul că ai introdus aceste acțiuni în rutina ta de zi cu zi, deja ai făcut un pas înainte. Dacă vrei să aduci un impact și mai mare, află că multe organizații au proiecte bazate pe sustenabilitate. Este și cazul nostru, căci proiectele noastre de voluntariat în străinătate au la bază cele 13 Obiective de Dezvoltare Durabilă. Poți oricănd să participi la un proiect bazat, de exemplu, pe acțiunea climatică sau consumul și producția responsabile. Despre cum arată un astfel de proiect poți citi aici, unde Ari ne-a povestit despre experiența ei de voluntariat.

Așadar, Ziua Pământului servește drept un memento pentru a ne reaminti importanța practicilor durabile pentru a proteja viitorul planetei noastre. 

Scriu articolul acesta după ce am participat la Youth Speak Forum, eveniment pe care l-am menționat și în articolele trecute. Dacă am rămas cu un mesaj, este că, astăzi sustenabilitatea este o alegere, dar că va deveni o necesitate în viitorul apropiat. Iar dacă cineva este responsabil pentru viitor, noi, tinerii, suntem aceia. E important să știm că orice acțiune, oricât de mică, poate avea rezultate pe termen lung. Fiind consumatori informați, adoptând un stil de viață fără deșeuri, făcând alegeri atente și militând în mod activ pentru protecția biodiversității, putem contribui la crearea unei lumi mai durabile și mai rezistente. Iar acestea sunt doar câteva exemple. Prin faptul că acționăm responsabil, ne putem îmbunătăți calitatea vieții și putem contribui la un viitor durabil pentru toți. Don’t forget that not all heroes wear capes. 

Articole similare