
Facultatea- unii o iubesc, alții o urasc... dar ce faci după ce se termină?
Astăzi vorbim despre ce probleme întâmpină tinerii în găsirea unui job, după terminarea facultății. Dar înainte să începem, hai să vedem ce caută absolvenții de la un loc de muncă.
Am întrebat mai mulți tineri din Romania care sunt aspectele de care țin cont atunci când caută un job și printre cele mai populare răspunsuri au fost: mediul de lucru, salariul, posibilitatea de a aplica informațiile acumulate în facultate și de a avansa.
În luna mai a acestui an, am organizat evenimentul național Youth Speak Forum, pentru care am adunat date despre tineri la locul de muncă. Conform raportului realizat cu ajutorul a 710 tineri români, 28% dintre aceștia muncesc în prezent si 69% și-ar dori să își găsească un loc de muncă în următorul an. Din păcate, mai mult de jumătate dintre respondenți ne-au spus că simt că educatia lor nu e suficientă pentru a-și gasi un job.

În ceea ce privește abilitățile soft, aceștia considera că cele mai relevante sunt comunicarea, adaptabilitatea și inovația.
Te-a pregătit facultatea în mod real să profesezi în domeniul în care ai studiat?
Un aspect destul de important îl reprezintă alegerea corectă a facultății, bazată pe motivații, valorii și obiective pe termen lung. Dacă ești încă la liceu când citești acest articol, nu uita că există numeroase programe de orientare în carieră, pentru a alege facultatea care ți se potrivește. De exemplu, Asociația pentru Dezvoltare Continuă oferă teste și consiliere gratuită pentru elevi. Vezi aici.
În ceea ce privește întrebarea de mai sus, răspunsurile variază de la facultate la facultate: pentru universitățile tehnice de genul politehnică, arhitectură, medicină, mai mult, iar pentru cele teoretice, ceva mai puțin. Cert este că, orice facultate ai alege, depinde doar de tine să iți iei cât mai multe din experiența de student.
Ce caută angajatorii de la viitorii angajați?
Unul dintre momentele decisive ale procesului de angajare este cel în care absolvenții trebuie să demonstreze angajatorilor că sunt potriviți pentru un anumit job. Cum așteptările sunt de multe ori nerealiste de ambele parți, există șanse mari că cineva să fie nemulțumit. Ceea ce se traduce în România, printr-o rată de șomaj de peste 22% în rândul tinerilor.
Un studiu realizat de Hipo arată că angajatorii caută persoane care să cunoască limba engleză, să aibă experiență de lucru anterioară sau un stagiu de practică finalizat. Și cum experiența e greu de dobândit la început, majoritatea apelează la un internship.
Tot mai multe companii mari oferă internshipuri tinerilor la început de drum, ca mai apoi să le ofere un job full time. Așa că sfatul nostru este ca în timpul stagiului obligatoriu de practică de la facultate să arați că ești implicat și vei avea toate șansele să fii remarcat și să primești o oferta de la angajator.
Totodată, poți încerca să îți îmbunătățești CV-ul participând la cursuri/training-uri și implicându-te în organizații de voluntariat. Dacă ai nevoie de îndrumare pentru a-ți creea un CV reușit, chiar și fară experiență, uite un articol care s-ar putea să te ajute.
Dacă nu știi de unde să apuci în căutarea unui job, platforma ideală este LinkedIn. Acolo, companiile de recrutare își contactează posibilii angajați in mod direct. Dacă vrei să te numeri printre cei căutați, ai nevoie de un profil complet, care să îti evidențieze competențele.
Dacă în schimb vrei să experimentezi cât mai mult, un program de internship în străinătate s-ar putea să fie alegerea potrivită pentru tine. Astfel, câștigi nu doar experiența de lucru într-o cultura nouă, dar și posibilitatea de a vizita țara în care pleci și de a-ți construi un network internațional. Dacă ți se pare interesant, aruncă un ochi aici.
Acum ca ai ajuns la finalul articolului, noi putem doar să îți ținem pumnii sau să te ajutăm să îți găsești internship-ul internațional care să ți se potrivească. Pe parcursul experiențelor o să îți dai seama ce este important pentru tine la locul de muncă și o să știi nu doar cum să te poziționezi bine la interviu, ci și cum să îți alegi tu mai bine angajatorul.
Ți s-a părut util articolul? Spune-ne părerea ta!