Menu Close

Ca să vizitezi Italia, trebuie să știi asta

În articolul trecut am vorbit despre cum să călătorești ca student cu un buget redus. Fie că alegi să pleci în Erasmus sau într-un voluntariat internațional, venim cu câteva sugestii de locuri de vizitat pe care să ți le adaugi pe listă. Dacă vrei să vizitezi Italia, azi vorbim despre câteva lucruri pe care probabil nu le știai despre această țară.

Când te gandești la Italia, te gândești instinctiv la lucruri precum pizza sau paste, la Monalisa sau la locuri celebre ca Roma, Milano sau Veneția. Sau poate îți vin în gând niște stereotipuri negative precum faptul că este o țară scumpă, cu destinații turistice supra-aglomerate.

Italia este o țară renumită pentru faimoasele atracții turistice ca Turnul din Pisa sau Capela Sixtină și pentru pizza ca fiind principalul fel de mâncare. Dar să vizitezi Italia înseamnă mai mult de atât. Există multe locuri mai puțin cunoscute, dar interesante pe care le-ai putea vizita și multe alte lucruri de descoperit.

Hai să vedem întâi ce ai putea face într-o țară precum Italia fără să cheltui mulți bani:

1. Vizitează numeroasele biserici și bazilici: Italia are unele dintre cele mai impresionante lăcașuri religioase din lume. Multe dintre aceste clădiri pot fi vizitate gratuit, inclusiv Bazilica Sfântul Petru din Roma, Bazilica San Lorenzo din Florența și Bazilica di San Marco din Veneția.

2. Explorează parcurile și grădinile publice din Italia: Italia are multe parcuri, grădini și spații verzi frumoase, multe dintre ele putând fi vizitate gratuit. Unele dintre cele mai populare opțiuni includ Villa Borghese din Roma, Giardino Bardini din Florența și Parco Sempione din Milano, Grădina Boboli - Florența. Intrarea în Grădina Baboli este gratuită în prima duminică a fiecărei luni, ceea ce o face locul perfect pentru a te relaxa.

3. Fă o plimbare prin cartierele istorice ale Italiei: Multe dintre orașele și localitățile din Italia sunt renumite pentru cartierele lor istorice, pe care le poți vizita gratuit. Câteva opțiuni sunt Trastevere din Roma, Centrul istoric din Florența și cartierul San Lorenzo din Torino.

4. Vizitează muzeele în zilele gratuite: Multe dintre muzeele pe care să le vizitezi în Italia oferă intrare gratuită în anumite zile ale săptămânii sau ale lunii. Asigură-te că verifici din timp pentru a profita de aceste oportunități. Un exemplu îl reprezintă Muzeele Vaticanului, care sunt adesea considerate prea scumpe pentru călătorii cu buget redus. Totuși, în ultima duminică a fiecărei luni, intrarea este gratuită, iar muzeele rămân deschise până la ora 14:00. Altă variantă este Galeria Uffizi din Florența, unde intrarea este de obicei destul de scumpă, dar în prima duminică a fiecărei luni este gratuită. Dacă ești fan al artei renascentiste, aici poți vedea lucrări cunoscute precum cele ale lui Botticelli, Michelangelo și Leonardo da Vinci, fără să cheltuiești mulți bani. Castello Sforzesco, aflat în centrul orașului Milano și găzduiește mai multe muzee și colecții de artă, are de asemenea intrare gratuită.

5. Pleacă într-o drumeție: Italia găzduiește câteva peisaje naturale uimitoare, iar multe trasee de drumeție au acces gratuit. Unele opțiuni populare includ Sentiero degli Dei de pe Coasta Amalfi, traseul Cinque Terre și Parcul Național Gran Paradiso din Alpii italieni.

6. Încearcă o degustare gratuită de vinuri: Italia este renumită pentru vinul său, iar multe crame oferă degustări gratuite. Unele regiuni viticole populare includ Toscana, Piemont și Sicilia.

7. Mergi la evenimente culturale gratuite: dacă vizitezi Italia, sunt multe evenimente culturale gratuite la care poți să participi pe tot parcursul anului, inclusiv concerte festivaluri în aer liber. Iată câteva exemple:

    Ferrara Buskers Festival - este un festival internațional de muzică de stradă care are loc în Ferrara în fiecare august. Spectacolele sunt gratuite și au loc în tot orașul.
    Estate Romana - un festival de vară care are loc în Roma și include numeroase evenimente, cum ar fi concerte de muzică, spectacole de teatru și expoziții de artă. Multe dintre evenimente sunt gratuite și au loc în parcurile și piețele din oraș.
    Notte Bianca - un eveniment anual care are loc în mai multe orașe italiene, printre care Roma, Milano și Torino. Este un festival nocturn care include muzică, artă și evenimente culturale gratuite.

Și dacă ești genul de persoană căreia nu-i place aglomerația, trebuie să știi că există și o muțime de locuri care nu sunt atât de cunoscute vizitatorilor, dar care cu siguranță merită vizitate. Iată câteva dintre comorile ascunse pe care le poți explora data viitoare când vizitezi Italia:

Matera
Situat în regiunea sudică Basilicata, Matera este un oraș cunoscut pentru locuințele sale antice din peșteri, care au fost locuite de mii de ani și sunt acum incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO. Matera a fost, de asemenea, numită Capitală Europeană a Culturii în 2019.

Urbino
Urbino este un mic oraș renascentist situat în regiunea Marche. Orașul este cunoscut pentru arhitectura sa uimitoare și pentru legătura sa cu faimosul pictor renascentist, Rafael. Palazzo Ducale, aflat în Patrimoniul Mondial UNESCO, este una dintre cele mai impresionante clădiri de aici.

San Gimignano
San Gimignano este renumit pentru turnurile sale medievale. Orașul are 14 turnuri care datează din secolele al XIII-lea și al XIV-lea, iar acestea sunt un simbol al bogăției și puterii orașului în timpul Evului Mediu. San Gimignano găzduiește, de asemenea, o catedrală uimitoare și un muzeu dedicat istoriei orașului.

Lecce
Lecce este un oraș din regiunea Puglia, cunoscut pentru arhitectura sa barocă uimitoare. În centrul istoric al orașului se află zeci de biserici și palate multe dintre acestea fiind realizate din calcarul local. Lecce este, de asemenea, cunoscut pentru bucătăria sa delicioasă, inclusiv pentru faimosul său vin din Puglia.

 

Și pentru că am menționat la început, există acest stereotip conform căruia italienii mănâncă doar pizza și spaghete. În realitate, bucătăria italiană este mult mai bogată. Printre felurile de mâncare de care probabil nu ai auzit prea mult, dar pe care trebuie să le încerci sunt: Carciofi alla Romana (sau anghinarele romane, unul dintre cele mai faimoase feluri de mâncare locale din Roma), Osso Buco alla Milanese (o mâncare ce provine din Milano și este un clasic bine cunoscut în toată Italia), Arancini (care pot fi găsite oriunde te uiți în Sicilia și în sudul Italiei și sunt delicioase).

Acestea sunt doar câteva dintre numeroasele comori din Italia care așteaptă să fie descoperite. Fie că ești interesat de artă, arhitectură, istorie sau mâncare tradițională, în Italia există câte ceva pentru toată lumea. Și ca bonus, dacă vizitezi Italia, cu atât de multe activități gratuite din care poți alege, nu este nevoie să faci gaură în buget pentru a te bucura de tot ceea ce are de oferit. Una din modalitățile prin care poți să faci asta este să cauți pe aiesec.org.ro la secțiunea experiențe internaționale și să aplici pentru un program de voluntariat internațional in Italia. Așa că fă-ți bagajele și pregătește-te să experimentezi frumusețea Italiei.

Articole similare