De-a lungul timpului, am întâlnit oameni care nu știau exact ce reprezintă voluntariatul în ISIC AIESEC.
“Să muncesc și să nu primesc nimic în schimb, mai bine mă angajez”, “vreau să fac ceva care chiar aduce un impact”, sunt doar câteva dintre stereotipurile de care ne-am lovit. Din acest motiv, astăzi demontăm mituri despre AIESEC și despre ideea de voluntariat în general.

1. Voluntariatul înseamnă muncă pe gratis
Dacă în general motivul pentru care faci lucruri în viață este să te dezvolți și nu neapărat să câștigi bani, atunci voluntariatul este pentru tine.
Care sunt beneficiile? Partea de networking, care îți oferă extrem de multe oportunități, dar și dezvoltarea competențelor soft și hard, ce îți asigură experiența pe care cei mai mulți angajatori o caută astăzi.
În plus, voluntariatul îți da șansa să greșești și să înveți din greșeli, fără să îți fie teamă că ai putea să fii dat afară.
2. Voluntariatul în AIESEC presupune să plec în străinătate
Nu, voluntarii AIESEC sunt cei care fac exchange-urile posibile. Noi contactăm tinerii, le găsim oportunitatea de voluntariat/internship potrivită lor și ne asigurăm că au o experiență minunată. Dacă ești membru AIESEC poți pleca într-un exchange, dar nu e obligatoriu.
3. AIESEC este ca un cult
Da, avem elemente de cultură organizațională (rollcalls, sugar cubes, shouts, etc.), dar asta nu ne face un cult. Mai mult de atât, AIESEC nu face discriminări pe baza de rasă, culoarea pielii, orientare sexuală, credință, religie, etnie sau origine socială.
Da, suntem loud and proud pentru că avem un scop comun: să aducem pacea și să încurajăm tinerii să își atingă potențialul maxim. Prin exchange-urile noastre, ajutăm diverse culturi să se cunoască, accepte și chiar să se înțeleagă, scăzând astfel numărul conflictelor dintre ei.
4. AIESEC nu are un impact social foarte mare
Toate proiectele de voluntariat internațional pe care le organizăm se bazează pe cele 17 obiective de dezvoltare durabilă. Noi le oferim tinerilor șansa de a descoperi o țară și o cultură nouă, de a-și crea un network global și de a învața lucruri noi, având un impact mare asupra lor. Totodată, prin aceste programe, ei au un impact direct asupra comunităților dezavantajate sau asupra mediului.
Mai mult de atât, doar anul acesta, peste 150 de tineri au venit în proiecte de voluntariat și internship în România și peste 40 de tineri au plecat în afară.
Despre procesul de aplicare și ce urmează după am vorbit data trecută, am demontat și miturile legate de voluntariat, acum nu mai ai nicio scuză. Hai si tu in cea mai mare organizație de tineri din lume și învață să fii un lider adevărat.